Chovanec: Nikdy nechci být předsedou ČSSD. Jsme milimetr nad propastí

05.09.2016 10:14

Nejen o případném předsednictví ČSSD, ale i o kvótách, migrační krizi či terorismu pohovořil s časopisem Týden ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Uvedl také to, že koaliční spolupráce mezi ČSSD a ANO se ocitla milimetr nad propastí.

Chovanec: Nikdy nechci být předsedou ČSSD. Jsme milimetr nad propastí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Chovanec úvodem objasnil situaci kolem migrační krize. Podle kvót stanovených Evropskou unií by Česká republika měla přijmout přes čtyři tisíce lidí. „Podle prvního dobrovolného závazku bychom měli přijmout 1100 lidí na realokaci. To znamená, že bychom zjišťovali, zda mají vůbec právo na status uprchlíka. A pokud by neměli, vrátili bychom je do země původu nebo do té, odkud přišli. Kdyby podmínky splňovali, měli by právo rozhodnout se pro život v ČR, případně později pro život v jakékoli jiné evropské zemi. No a pak je tu trvalé přesídlení do naší země, které by se týkalo čtyř stovek lidí. To byl první závazek. V tom druhém, kde jsme byli v EU přehlasováni, je číslo realokací dalších zhruba 2900 lidí,“ vysvětlil Chovanec. Vzhledem k obtížné situaci při prověřování a spolupráci s tureckými úřady však nepředpokládá, že do konce roku by někdo z uprchlíků dorazil. Podle jeho názoru je nutné také hlídat evropské hranice a řešit problémy už tam. V případě, že prý Řekové nebudou plnit své povinnosti v rámci členství v Schengenu, je podle něj otázkou, zda tam mají být.

Řešení současné krize je podle Chovance jasné – bránit hranice Schengenu, jasně registrovat příchozí lidi, přerozdělovat ty, kteří získají status uprchlíka, a ekonomické migranty vracet do zemí jejich původu.  

Následně se ministr vnitra vyjádřil také k případné hrozbě teroristického útoku. Podle jeho slov není Česká republika v hledáčku teroristů v prvním sledu. „Ale to se může postupem času měnit. Děláme veškerá opatření, aby se to nestalo, ale útoky takzvaných osamělých vlků, které dnes vidíme v Německu, ve Francii, v Belgii, ty se velice těžko předvídají,“ podotkl.

Nechyběla však ani otázka na reorganizaci policie, která způsobila bouři na konci června. Ministr vnitra nyní uvedl, že neví o žádném chaosu, který by sloučení dvou elitních útvarů provázel. 

A co krajské a senátní volby a případné předsednictví strany v případě, že by sociální demokraté neuspěli a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by svou funkci neobhajoval? „Nechci se nikdy stát předsedou sociální demokracie,“ řekl rázně Chovanec se slovy, že sociální demokracie je stranou mnoha proudů a pro některé ty proudy si myslím, že bych nebyl přijatelný. „A pro mě by nebylo dobře, aby se ta strana štěpila a jednobarevnost měla nadiktovanou svrchu. To znamená, že budu podporovat Bohuslava Sobotku, ať už volby dopadnou, jak dopadnou. A pokud bude chtít, abych v jeho týmu byl, budu se ucházet o funkci místopředsedy. Jinou ambici prostě nemám,“ doplnil Chovanec. Jen dle svých slov doufá, že Sobotka trochu přistoupí na hru Andreje Babiše a bude tvrdší. 

Závěrem rozhovoru se Chovanec vyjádřil také ke koaliční spolupráci dvou vládních stran – ČSSD a ANO. „Jsme asi tak milimetr nad propastí. A neřekl bych, že to je naší vinou. Když se podíváte na eskalaci výroků Andreje Babiše vůči ČSSD a jejím představitelům v poslední době, tak takto se přece nedá vládnout. A víte, co je nejhorší? Andrej Babiš používá metodu, že je mu dovoleno vše,“ zmínil Chovanec kriticky závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…