Chovanec: Reorganizaci policie podepíšu podle toho, jak dopadne analýza

09.06.2016 12:46

Pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemám jediný důvod ji nepodepsat, řekl dnes na dotaz ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr se chce rozhodnout na základě výsledků analýzy, která má na tuto otázku odpovědět. Výsledky by mohl znát dnes nebo v pátek. Hnutí ANO podle něj plánované změny zpolitizovalo.

Chovanec: Reorganizaci policie podepíšu podle toho, jak dopadne analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

ANO se vydalo cestou politizace policie

Chovanec zareagoval, na vystoupení hnutí ANO, které chce kvůli chystaným změnám v policii vyvolat dohodovací řízení uvnitř vládní koalice. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že pokud změny projdou, zváží svou rezignaci. „Nezlobte se na mě, ale já to nepovažuji za normální politickou kulturu v této zemi,“ uvedl Chovanec. Hnutí se podle něj vydalo cestou politizace policie. „To chci říct naprosto otevřeně a naprosto nahlas,“ prohlásil Chovanec.

Vedení policie ve středu oznámilo, že chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní policejní útvary – proti organizovanému zločinu a protikorupční policie. Objevily se spekulace, že cílem změn je odstavit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, jehož podřízení prošetřují mnoho citlivých kauz.

Chovanec si nemyslí, že kvůli analýze bude muset změny odložit

Pokud by analýza ukázala, že změny ovlivní otevřené kauzy, tak by se podle Chovance musely plány na reorganizaci policie přepracovat nebo odložit. Ministr si to ale nemyslí, protože na přípravě změn policie pracovala několik měsíců a diskutovala o tom s odborníky vnitra. „Když analýza dopadne dobře, tak nemám důvod ji (reorganizaci) nepodepsat, protože tak, jak hnutí ANO zpolitizovalo tuto kauzu, tak není cesty zpět,“ řekl Chovanec.

Ministr zdůraznil, že podobně fungují policejní sbory i v jiných státech. „Není to nic jiného než lépe ty organizace řídit ve prospěch vyšetřování. Odmítám, aby politici nařizovali policii, jak má řešit svoji strukturu,“ řekl Chovanec.

Reorganizaci policie připravilo policejní prezidium a tým jeho specialistů. „Pan Šlachta je v hierarchii podřízený policejnímu prezidiu. Policejní prezident a jeho náměstci jsou odpovědní za to, jakou koncepci připraví,“ reagoval Chovanec na dotaz, proč o chystaných změnách Šlachta nevěděl. Podle Chovance by se měl podrobnosti od policejního prezidenta dozvědět v nejbližších dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…