Chovanec: Už teď musíme začít hledat prezidentského kandidáta ČSSD

14.03.2015 17:38

Kdyby nedošlo v sociální demokracii ke katarzi po odhalení tzv. lánských pučistů, potácela by se ČSSD okolo šesti procent voličské podpory, naznačil v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny čerstvě zvolený první místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec. Zdůraznil také, že strana by už nyní měla hledat prezidentského kandidáta, který by měl být výraznou osobností.

Chovanec: Už teď musíme začít hledat prezidentského kandidáta ČSSD
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Chovanec poukázal na to, že před tzv. lánským pučem byla ČSSD ve zvláštní situaci. Ústřední výbor v den, kdy se měly zveřejňovat priority strany do voleb, tajně hlasoval o tom, kdo má být kandidátem na premiéra, byť strana měla svého předsedu. Přitom víc než 40 % členů řeklo, že Sobotku za premiéra nechtějí. "Kdyby tehdy nepřišla katarze, tak by partaj padla na nějakých šest procent podpory,“ uvedl Chovanec s tím, že to, co se odehrálo, vyčistilo vzduch. Strana má nyní rostoucí podporu, je nejsilnější ve sněmovně i v Senátu a nevyhořela v komunálních volbách.

Sobotka pochopil, že je třeba stranu stmelovat a ne se mstít

Na otázku, zda tedy nenastal čas jakéhosi odpuštění pučistům, oponoval Chovanec tím, že Bohuslav Sobotka hned po schůzce v Lánech pochopil, že stranu je třeba stmelovat a ne se mstít. A hned to doložil na příkladech: "Jeroným Tejc je i po této události šéfem vlivného ústavně právního výboru, Zdeněk Škromach je po schůzce v Lánech znovuzvoleným místopředsedou Senátu. Michal Hašek je znovu šéfem Asociace krajů. Jiří Zimola je znovu šéfem krajské organizace a úspěšným hejtmanem.“ Podle Chovance si tak všichni účastníci schůzky v Lánech udrželi své pozice, z jejichž titulu jsou ve většině členy grémia, tedy vedení ČSSD.

Kandidát na prezidenta se bude hledat hlavně v řadách ČSSD

Na otázku, zda již teď přemýšlejí sociální demokraté, koho postavit do příští prezidentské volby, uvedl, že primárně se bude kandidát hledat ve vlastních řadách. Připustil ale, že hledat se bude i mezi "spřízněnými osobnostmi“. "Jako se nám to podařilo v případě evropských voleb s profesorem Janem Kellerem, který v nich přinesl minimálně jeden mandát navíc, tedy ten svůj,“ řekl Chovanec s tím, že kandidát ale musí projít celostranickým referendem. Podotkl k tomu, že musí jít o velmi výraznou osobnost, protože příště bude prezidentská volba ještě větší show než posledně.

Babiš ze začátku nepochopil rozdíl mezi byznysem a politikou

Vyjádřil se i k osobě Andreje Babiše. Ten podle něj na počátku nepochopil rozdíl mezi politikou a byznysem. "To, co on byl zvyklý řídit ve firmě po SMS a fungovalo to, to není ve státě možné. Protože kdyby se chopil moci člověk, který by to se zemí nemyslel dobře, dovedl by ji rychle do bankrotu,“ vysvětlil s tím, že právě proto v politice fungují kontrolní mechanismy a proto máme parlamentní demokracii. "Některé věci se pak mohou zdát neefektivní a zdlouhavé a i ubíjející. Ale nic lepšího se zatím nevymyslelo,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…