Chovanec chce informace o nemovitostech zahraniční rozvědky, píše deník

09.05.2014 6:30

Ministr vnitra Milan Chovanec si vyžádal vysvětlení od šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace ohledně situace v zahraniční rozvědce. Napsala to dnes MF Dnes, podle níž jde o způsob, jakým rozvědka nakupovala nemovitosti, a také o únik informací, který ohrozil práci rozvědky.

Chovanec chce informace o nemovitostech zahraniční rozvědky, píše deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec

Zahraniční rozvědka podle deníku v Česku investuje do nemovitostí, které využívá ke konspiračním schůzkám a ubytování agentů. Pochybnosti jsou u investic do čtyř budov, které státní pokladnu v minulých pěti letech stály sto milionů korun. Podle mluvčího Ministerstva vnitra Pavla Nováka je ale nakládání s majetkem v souladu s platnou legislativou.

Podle anonymu pracovníci Úřadu pro zahraniční styky spolupracovali se dvěma soukromými bezpečnostními agenturami z Ostravy a Prahy

Jeden z objektů byl například vybudován v těsné blízkosti jiné budovy Ministerstva vnitra a pro schůzky s agenty se tedy nehodí, píše MF Dnes. Další objekt byl údajně koupen a opraven za peníze státu a záhy prodán jako nepotřebný. Na další pochybení upozornily podle deníku dva anonymní dopisy, které v letech 2011 a 2012 obdržel ředitel zahraniční rozvědky Ivo Schwarz. Právě s ním a jeho zástupcem Miroslavem Tomanem se Chovanec v úterý sešel.

Podle anonymu pracovníci Úřadu pro zahraniční styky spolupracovali se dvěma soukromými bezpečnostními agenturami z Ostravy a Prahy. Při tom unikly informace, které agenturám umožnily odhalit jednu z budov rozvědky využívanou ke konspiračním schůzkám. Rozvědka se proto musela nemovitosti zbavit, čímž prý utrpěla další ekonomickou ztrátu, napsala MF Dnes.

Informace z anonymů vyhodnocuje také sám Úřad pro zahraniční styky. Jeho hospodaření nemůže Ministerstvo vnitra prověřovat, podléhá pouze vlastní kontrole rozvědky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…