Chovanec chce pro své ministerstvo příští rok vyjednat o tři a půl miliardy navíc

16.05.2014 16:30

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce, aby měl jeho resort v příštím roce rozpočet 54,5 miliardy korun. Podle ministra by to umožnilo zvýšit platy policistů a hasičů. Poslední návrh od Ministerstva financí byl o 3,5 miliardy nižší. Ministr to v pátek řekl ČTK. Podle něj je ještě čas a prostor na vyjednávání. Na letošní rok má vnitro schválený rozpočet zhruba 53,7 miliardy korun.

Chovanec chce pro své ministerstvo příští rok vyjednat o tři a půl miliardy navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Zvýšení platů pro policisty a hasiče o osm procent od příštího roku podle Chovance vyjde zhruba na 1,6 miliardy korun. Podle ministra jde jen o dorovnání reálné mzdy na úroveň z roku 2010, kdy policisté a hasiči kvůli vládním úsporným opatřením přišli o deset procent mzdy. Další peníze jim podle Chovance vzala inflace. „Buď stát chce bezpečnost mít a musí ji zaplatit, nebo ji nemá," podotkl Chovanec.

Ministr vnitra věří, že může o penězích vyjednávat až do srpna

Podle Chovance je časový prostor na vyjednávání do srpna, kdy by měl nejpozději rozpočet projít vládou. Jasno by ale chtěl mít dříve.

Chovanec dodal, že o rozpočtu vyjednávají nespokojení ministři za sociální demokracii společně. „Těch ministerstev za sociální demokracii je nespokojeno více, takže to není o tom, kdo si co urve, ale je to o nějaké společné diskuzi a společném tlaku na Ministerstvo financí," vysvětlil Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…