Chovanec chce z opozice kontrolovat vládu a nového šéfa vnitra

22.11.2017 15:48

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se připravuje na roli opozičního poslance, ze které chce kontrolovat kroky nové vlády a sledovat práci svého nástupce. Plánuje, že bude pokračovat ve spolupráci s odbory u policie, hasičů a pošty. Ve sněmovně se možná stane členem bezpečnostního výboru, kde by navázal na svoji práci ve funkci ministra. Chovanec to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Chovanec chce z opozice kontrolovat vládu a nového šéfa vnitra
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

„Bude to jiný druh politické práce, budu víc pracovat v terénu,“ řekl Chovanec o své budoucí roli. Ministr je připraven poradit a odpovědět svému nástupci na jakékoliv otázky, pokud o to bude mít zájem. „Chci, aby byl resort předán slušně. Není žádný důvod, abychom se na sebe mračili. Bude-li nový ministr nebo ministryně chtít, tak osobně předám kancelář,“ dodal Chovanec.

Ministr je přesvědčen o tom, že jsou bezpečnostní sbory stabilizované a není v nich potřeba dělat razantní změny. „Je zjevné, že mají důvěru veřejnosti,“ dodal Chovanec. Podle něj by bylo dobré, aby se pokračovalo v trendu zlepšování podmínek pro práci u policie, hasičů a pracovníků pošty.

Debatovat by se podle něj mělo o vzniku samostatného ministerstva pro informatiku, které už v minulosti existovalo. Nyní má tuto problematiku na starosti vnitro.

Za první úkol, který bude muset nový ministr řešit, Chovanec považuje debatu o volebním zákonu. Důvodem je rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který odhalil chyby při sčítání hlasů pro středočeskou ODS ve sněmovních volbách. „Myslím si, že těch chyb tam bylo opravdu hodně,“ řekl Chovanec. Vnitro a Český statistický úřad by se podle něj měly bavit o systému zapisování výsledků a zapisovatelé v komisích by v budoucnosti mohli být profesionálové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…