Chovanec dal podle hejtmana Zimoly pokyn k vyšetření jeho kauzy, ale...

21.03.2017 18:51

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) prošetřením anonymního e-mailu, který směřuje na jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), řekl dnes novinářům Zimola. Inspekce ale uvedla, že zákony, jimiž se GIBS řídí, takové pověření neumožňují. Podle udání z e-mailu mimo jiné hejtman dostával od policie informace o předem chystaných zásazích. Zimola toto tvrzení odmítl.

Chovanec dal podle hejtmana Zimoly pokyn k vyšetření jeho kauzy, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Anonymní e-mail v minulém týdnu tvrdil novinářům, že hejtman také ovlivňuje zakázky na údržbu krajských silnic. Zimola dnes prohlásil, že veškerá obvinění v e-mailu jsou vymyšlená. „Nad tím anonymem jsem chtěl původně mávnout rukou. Šlo evidentně o podvrh s rysy duševní poruchy jeho tvůrce. Ale vzhledem k tomu, že některá média o kauze stále informují a protože ministr vnitra Chovanec se k ní seriózně vyjadřuje, musím reagovat i já,“ uvedl Zimola.

„Generální inspekce bezpečnostních sborů se striktně řídí zákony a dalšími právními předpisy, které neumožňují takovéto pověření,“ sdělila ČTK mluvčí GIBS Radka Sandorová v reakci na Zimolova slova, že Chovanec inspekci pověřil, aby anonymní e-mail prošetřila.

V anonymním e-mailu stojí, že jihočeský hejtman pro komunikaci ohledně aktivit spojených s ovlivňováním tendrů na krajské silnice užívá soukromou poštovní schránku. Do ní mu podle anonymu přišla s pětidenním předstihem i informace o chystaném zásahu policie ve firmě Technická správa komunikací. Zimola však uvedl, že takový soukromý e-mail vůbec nepoužívá. „Požádal jsem Google, aby prověřil zneužití mého jména ve falešném účtu a identifikoval osoby, které jsou za založení schránky zodpovědné,“ řekl. Věří, že vyšetřování policie a GIBS přinese výsledek.

„Mimochodem, u většiny fotografií použitých v anonymním e-mailu lze jednoduše dohledat, odkud a kdy byly staženy. Tyto odkazy mám připravené a rád je poskytnu policii,“ uvedl Zimola. Anonym dokládal například obrázky hejtmanova rekreačního domu, který si dal stavět v Lipně nad Vltavou. Otázky se vznášejí zejména nad cenou pozemku.

Kvůli tomu kritizoval Zimolu i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Vyzval premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby přiměl jihočeského hejtmana k vysvětlení kauzy. Přeseda vlády v pondělí uvedl, že Zimola jako zkušený politik těšící se velké důvěře občanů musí počítat s tím, že jsou na něj kladeny vyšší nároky ohledně nakládání se svým majetkem. Přepokládá proto, že hejtman všechny pochybnosti rozptýlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…