Chovanec jde hájit k Zemanovi „úřad pro pravdu“. A čeká ho možná dost nepříjemné překvapení

10.01.2017 12:22

Novými členy bankovní rady České národní banky se stanou Oldřich Dědek a Marek Mora. Na pravidelné tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Chovanec jde hájit k Zemanovi „úřad pro pravdu“. A čeká ho možná dost nepříjemné překvapení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Jak Ovčáček uvedl, Dědek byl členem bankovní rady ČNB v letech 1999–2005. Mora nyní pracuje v pozici ředitele pro rozpočet a daňovou politiku na generálním sekretariátu Rady EU. Oba nahradí v bankovní radě Lubomíra Lízala a Pavla Řežábka.

Oznámil také, že dnes v 16 hodin proběhne schůzka prezidenta Miloše Zemana s Milanem Chovancem, a to na ministrovu žádost. „Pan ministr seznámí pana prezidenta se svým pohledem na fungování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám,“ vysvětlil Ovčáček.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti položily Ovčáčkovi tuto otázku: „V případě, že by ministr vnitra snesl závažné argumenty pro opodstatnění fungování Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, nepřehodnotil by pan prezident svůj postoj k němu?“ Ovčáček odpověděl: „Nebudu předbíhat jednání pana prezidenta s ministrem vnitra. Prozradit pouze mohu, že pan prezident má k dispozici také podklad k tomuto centru, které se týká jeho působnosti, a to jak formální, tak neformální.“

V sobotu se s prezidentem setká expertní tým za účasti ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a jeho předchůdce ve funkci Jana Kohouta. Tématem jednání bude koordinace zahraniční politiky a ekonomická diplomacie.

Jak mluvčí také uvedl, v úterý 24. ledna proběhne první letošní návštěva hlavy státu v regionu. Prezident tentokrát zavítá do Plzeňského kraje. V rámci návštěvy se setká s občany Třemošné, Plané u Mariánských Lázní, Konstantinových Lázní a Kdyně.

Ovčáček rovněž zmínil otázku čínských investic ve Spolkové republice Německo. Jak uvedl, ČLR je největším investorem v Německu už druhým rokem. Na druhém místě jsou USA, třetí je Švýcarsko.

Prezidentův mluvčí potvrdil, že pokud Sněmovna přehlasuje prezidentské veto zákona o střetu zájmů, je prezident připraven obrátit se v této věci na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl, zda není novela zákona o střetu zájmů v rozporu s českou ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…