Chovanec odmítl, že by Sobotka šel do Bruselu

19.06.2017 10:51

Rozhovor s novým předsedou ČSSD Milanem Chovancem přinesl pořad Týden v politice na ČT24. Podaří se straně zastavit klesající preference? Jakým způsobem bude Chovanec stranu řídit? „Je to funkce čestná, beru to s obrovskou pokorou,“ řekl ke své nové roli ministr vnitra.

Chovanec odmítl, že by Sobotka šel do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Bohuslav Sobotka se rozhodl po zralé úvaze opustit post lídra sociální demokracie. Já se ujímám řízení sociální demokracie. Na mně bude organizace voleb a organizace fungování strany,“ podotkl Chovanec úvodem. Kromě Sobotkova postu převzal i post po rezignujícím volebním manažerovi Janu Birkem. V úmyslu má vytvoření volebního týmu. „Budou tam nějací externisté, nějací sociální demokraté,“ sdělil.

Zda tyto změny straně pomůžou, ukáže podle něj čas. „Nebyl jsem zastáncem toho, aby odcházel z postu předsedy strany,“ sdělil. 

Proč voliči neocenili kroky Bohuslava Sobotky, který de facto dokázal „dostat“ z vlády ministra financí Andreje Babiše, Chovanec neví. Každopádně vidí chyby v komunikaci. „Politici žijí v jakémsi akváriu. Jsou postiženi zvláštním druhem slepoty. To, co se jeví na politické scéně jako reálné, volič nechápe, neboť na to kouká zvenčí,“ dodal. „Musíme z toho vakua poodstoupit a začít řešit naše občany,“ podotkl.

„Strana bude mluvit hlasem pro volby Luboše Zaorálka. Já udělám vše pro to, aby Luboš Zaorálek byl úspěšným lídrem. Zásadní je jednota sociální demokracie,“ bránil pak triumvirát Sobotka–Chovanec–Zaorálek nový předseda strany. „Nerozešli jsme se ve zlém, politicky jsme se domluvili. Jsme všichni dospělí, disharmonie mezi námi třemi by znamenala neúspěch,“ dodal. „Musíme vysvětlit lidem, že jsme tu pro ně, ne pro naše hádky, ne pro vlastní židle,“ řekl.

Video najdete ZDE.

Chovanec také odmítl, že by Sobotka mířil do evropských struktur. „Bohuslava Sobotku čeká minimálně ještě půl roku práce jako premiéra České republiky,“ řekl. 

K otevírání kandidátek a dopisování jmen na listiny pro parlamentní volby nevidí důvod. „Budu všechny vyzývat k jednotě a ke klidu. Prát špinavé prádlo na veřejnosti mi přijde destrukční,“ dodal. S jihočeským exhejtmanem Jiřím Zimolou, jehož se vyškrtnutí z kandidátky týká, se podle svých slov sejde. 

Závěrem se pak Chovanec vyjádřil k vytýkacímu dopisu od Evropské komise ohledně nedodržování unijní legislativy ve věci migračních kvót. „Budeme se bránit tomu názoru Evropské komise. V té odpovědi uvedeme, že systém kvót je nefunkční,“ podotkl a zopakoval, že Česko přijalo 12 migrantů. A nechyběla ani slova k žalobě ohledně směrnice v otázce zbraní. „Bude podána do 15. srpna. Ministerstvo vnitra připravuje argumentář,“ dodal. „Zasahuje se do práv, kdy lidé legálně drží zbraň. V době, kdy se množí útoky na ulicích, není rozumné odzbrojovat občany,“ řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…