Chovanec plánuje "nastavit mantinely". Dojde prý na nositele šibenic i na sepisovatele seznamů nežádoucích

05.07.2015 13:02

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zavítal do nedělních Otázek Václava Moravce České televize, kde se věnoval především problematice uprchlické krize. Za poslední měsíc bylo v Česku zachyceno na 314 běženců. Ministr vysvětlil, jaké běžence budeme napříště v Česku přijímat. Došlo i na demonstraci se šibenicemi. Nemáme se spíš bát lidí, kteří nás chtějí věšet, než běženců?

Chovanec plánuje "nastavit mantinely". Dojde prý na nositele šibenic i na sepisovatele seznamů nežádoucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Zvolen byl až napodruhé

Policejní prezidium přezkoumává počínání strážců zákona na demonstraci se šibenicemi. Chovanec v této souvislosti připomněl, že policie před pár lety řešila obdobnou situaci, když na demonstraci Holešovské výzvy došlo ke stínání figurín politiků. Tehdy bylo řečeno, že je to v pořádku, ale doba pokročila a policie musí některé věcí přehodnotit. V případě potřeby se změní i legislativa.

Český právní řád je v některých věcech nejednoznačný... A já chci od policie vědět, kde je bota tlačí. S policejním prezidentem jsme se shodli, že nebudeme tolerovat podobné jevy. Dnes nastavujeme mantinely tak, abychom mohli jasně říci, co je svoboda projevu a co už není,“ poznamenal v úvodu ministr. Ve zkratce řečeno, je třeba hájit demokracii, která obsahuje i svobodu projevu, jež však zároveň nesmí demokracii ohrožovat.

Chovanec také řekl, že monitoruje pravicová extremistická hnutí, která v souvislosti s uprchlickou krizí posilují. Už teď je jim proto třeba nastavit mantinely, zopakoval ministr. Konstatoval také, že nepovažuje za normální, když kdokoliv sepisuje seznamy nepohodlných osob. Narážel tím na seznamy „pravdoláskařů a Židů Adama B. Bartoše“. Není to normální, ale je sporné, zda tím dochází k porušení zákona.

Dva typy migrantů a bezpečnostní sken

Před kamerami ovšem také zaznělo, že od 1. června do 3. července bylo zadrženo na 314 běženců. „O azyl požádalo několik jednotlivců a dvě rodiny,“ prozradil šéf resortu vnitra s tím, že neočekává, že bychom se stali cílovou zemí migrantů. Jestliže se ale dnes debatuje o tom, zda EU dělá dost v uprchlické krizi, tuto otázku bylo prý třeba položit už před deseti lety. Už tehdy se mělo hovořit o tom, že nejsou evropské sociální systémy příliš štědré a zda máme přijímat ekonomické migranty.

Česko se dobrovolně zaváže, že přijme stovky uprchlíků, ale bude to méně, než po nás původně požadovala Evropská komise povinně. „Jsou tu dva typy migrantů. Jeden typ jsou ti, kteří zažádali o azyl v Itálii a Řecku a teď čekají, až se vyřeší jejich azylová procedura. Tyto lidi můžeme dočasně přijmout. Budou izolováni od zbytku společnosti, než bude v jejich věci rozhodnuto,“ prozradil ministr.

Další typ migrantů představují lidé z jiných zemí, kteří by mohli požádat o azyl přímo u nás. Šéf resortu ovšem také trval na tom, že EU musí zpřísnit ochranu svých vnějších hranic. Ti lidé, jež u nás požádají o azyl, projdou během procedury bezpečnostním skenem.

Pokud jde o často zmiňovaný tábor ve Višných Lhotách, s lidmi se bude otevřeně diskutovat, vláda chce lidem vysvětlovat souvislosti a debatovat. „Budeme dělat všechno proto, aby sem nepřišli radikálové, abychom byli schopni je oddělit a vrátit,“ zdůraznil ministr.

ANO ztrácí, možná díky EET

Následně se věnoval vnitropolitickým otázkám. Průzkum agentury TNS Aisa ukázal, že hnutí ANO stále v průzkumech vede se 27 procenty a druhá je ČSSD s 19 procenty. Posilují komunisté. ANO poněkud oslabilo a podle analytiků je možné, že za to Babiš vděčí elektronické evidenci tržeb.

Chovanec zdůraznil, že systém elektronické evidence tržeb leží plně na bedrech ministra financí Andreje Babiše. „To on přišel s tím chorvatským modelem,“ zdůraznil. „Ministerstvo financí by mělo řešit osvětovou kampaň. My to řešíme na koaličních radách a jsem mírně znepokojen,“ poznamenal host. Zatím ale chce věřit tomu, že EET bude tak komfortní, jak tvrdí Babiš. Otázkou také pořád zůstává, kdy se EET rozběhne. Pokud to nebude od začátku příštího roku, což se teď nejeví jako příliš pravděpodobné, Chovanec se ptá, kde ministr Babiš vlastně vezme peníze, které slibuje získat už v roce 2016.

K dokreslení dodejme, že průzkum TNS Aisa komunistům přisuzuje 13,5 procenta, TOP 09 deset procent, ODS 8,5 procenta a KDU-ČSL 5,5 procenta. Více stran by se do sněmovny nedostalo. Za zmínku stojí, že v průzkumu už se objevilo nové hnutí Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie, kterému chtějí dát hlas dvě procenta lidí stejně jako Svobodným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…