Chovanec pohřbí torzo ÚOOZ pět dní před volbami, píše odborný web

28.08.2017 13:16

Pět dní před sněmovními volbami má být dokončena reorganizace Útvaru na odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) převodem pod krajská policejní ředitelství. SecurityMagazin.cz získal tuto informaci s dobře informovaného zdroje uvnitř policie. Navzdory spekulacím již v únoru letošního roku sněmovní vyšetřovací komise mimo jiné sdělila, že cílem policejní reorganizace nebylo odstranit bývalého ředitele policejního protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu.

Chovanec pohřbí torzo ÚOOZ pět dní před volbami, píše odborný web
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Podle informací Security Magazínu dojde 15. října, pět dní před sněmovními volbami, k pokračování takzvané policejní reorganizace. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý již připravili materiál, který nadobro pohřbí torzo ÚOOZ. „Zbytek tohoto útvaru v nové Národní centrále proti organizovanému zločinu představují odbory V1 a V4. V každém pracuje cca až 150 policistů. Řeší například obchod s lidmi, ale i trestné činy, které předtím řešil ÚOOZ,“ sdělil webu jeden z dobře informovaných zdrojů, který pokračování reorganizace potvrdil.

15. října, píše Security Magazín, tak odbory V1 a V4 přecházejí z centrály pod krajská policejní ředitelství – tedy včetně všech spisů. Problém s udržitelností je prý i ve financování, kdy „krajská ředitelství nemají na tolik detektivů peníze, takže to bude znamenat, že se vyšetřování mnohých případů zásadně zpomalí či úplně pozastaví,“ varoval redakci zdroj s dovětkem, že očekává odchody do civilu.

Robert Šlachta, bývalý ředitel ÚOOZ, opustil policii kvůli spuštění Národní centrály proti organizovanému zločinu. Letos v červnu se pak de facto jeho slova kritiky, která uvedl před rokem, potvrdila, když centrálu kritizoval i nejvyšší žalobce Pavel Zeman kvůli nedostatečným výsledkům. „Pro mě není důležitá nějaká satisfakce. Pro mě byly důležité důvody, které jsme s kolegy uváděli, když jsme od policie odcházeli. Státní zastupitelství řeklo to samé, jen jemnou formou. Vzpomeňte na proklamace strůjců reorganizace, že se to na fungování útvaru nepodepíše. Od počátku jsem tvrdil, že je to nesmysl, protože to poznat bude. Spojily se dva naprosto odlišné celky, a to co do lidí i zaměření,“ zmínil Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…