Chovanec popsal, co se v pátek dělo na jednání EU. A komunistka Konečná zvolala: Zastavte války!

20.05.2016 23:13

Ministr vnitra Milan Chovanec v pátečních Událostech, komentářích České televize popsal, co se dnes dělo na jednání ministrů vnitra a spravedlnosti EU. Ocenil, že další členské státy EU začínají konečně mluvit stejně jako Česko. My o registraci uprchlíků a jejich zadržování mluvíme už půl roku. Kateřina Konečná z KSČM poznamenala, že uprchlíci míří do Evropy kvůli válkám, takže je třeba přestat válčit.

Chovanec popsal, co se v pátek dělo na jednání EU. A komunistka Konečná zvolala: Zastavte války!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná měla jasno, pokud jde o vztah EU k Turecku. „Turecko musí splnit všech 72 podmínek, tak jako všechny ostatní země, se kterými máme bezvízový styk,“ poznamenala politička. Spolu s ní do studia přišla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová a ačkoli je z TOP 09 a za jiných okolností by se názory dam zřejmě diametrálně rozcházely, v této věci s Konečnou naprosto souhlasila.

Komunistka na nastavení brzd pro Turecko viděla i něco pozitivního. „Turci nás drží pod krkem. tak jim politici slibují téměř všechno. Na druhé straně, to co dnes zaznělo k Turecku, může být na příště využito u Kosova nebo Ukrajiny, kde se může situace také rychle změnit,“ doplnila komunistická politička.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Dohoda mezi EU a Tureckem o zastavení přílivu uprchlíků funguje, ale funguje s obtížemi. Vidle do celé dohody však v tuto chvíli hází turecké soudy, které odmítají přijímat uprchlíky zpátky. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na tom však nevidí nic moc nečekaného.

„Je to stejné, jako když se iráčtí uprchlíci domáhali u německých soudů toho, aby nebyli vráceni do Česka,“ poznamenal člen vlády. A pokud už uprchlíci do Turecka vráceni budou, mohou se běženci domáhat svých práv např. v Řecku. Podle Chovance se potvrzuje to, co říkaly neziskové organizace, že totiž dohoda s Tureckem v zásadě porušuje mezinárodní dohody a uprchlíci se u soudů mohou domáhat nápravy.

„Ale důležité je, že proud migrantů do Evropy se prakticky úplně zastavil. Podle mých informací byl dnes počet uprchlíků nula,“ oznámil Chovanec. Z tohoto pohledu tedy dohoda s Tureckem funguje.

Existují obavy, že Turci, Ukrajinci, Kosované či Gruzínci v budoucnu využijí turistických víz k proniknutí na půdu EU. Turistická víza však neumožňují lidem pracovat. Pokud je přesto budou lidé zneužívat, členský stát EU bude moct zatáhnout za projednávanou záchranou brzdu a uvolněný vízový styk pozastavit.

Zastavte války, volá Konečná

„A já jsem rád ještě za jednu věc. Já jsem poslouchal představitele Itálie, kde oni říkali, že hotspoty mají fungovat jako zadržovací místa, mají sloužit k registraci uprchlíků. A tento hlas zaznívá i z dalších evropských států, včetně Něnecka. Říkají to, co my jsme říkali před třemi, čtyřmi, ale i šesti měsíci,“ řekl Chovanec.

Kateřina Konečná nabídla ještě jiný recept. „Pokud nebudou existovat války, tak ti lidé nebudou mít důvod své země opouštět. A proč by to nešlo? Já myslím, že by to bylo lepší, než bombardovat Libyi nebo podporovat polofašistický režim na Ukrajině,“ udeřila.

Langšádlová kontrovala, že to zní krásně, ale v praxi to půjde naplnit jen těžko. „Kdo by si nepřál mír na celém světě, já bych si to také přála, ale evropské státy neobsadily Krym. Nejsou to státy EU, kdo bombardoval oblast v Sýrii. Existují studie, které říkají, že před ruským bombami uteklo ze Sýrie na 300 tisíc lidí,“ zaznělo z jejích úst.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Představa světa bez válek je příliš idealistická. Realita je taková, že musíme chránit své hranice. Konečná v otázce ochrany vnějších hranic EU souhlasila s Langšádlovou.

Posledním hostem k tématu byl někdejší policejní prezident Martin Červíček. Muž, jenž v nadcházejících krajských volbách oblékne tričko ODS, k tématu poznamenal, že EU nedodržuje principy, které si sama stanovila. „Já jsem tady poslouchal o vízové brzdě, která vytváří dojem, že se něco děje, ale já se ptám, co uděláme s těmi lidmi, kteří do EU proniknou před tím, právě na základě uvolnění vízové politiky, např. pro dvaasedmdesátimilionové Turecko,“ varoval.

Toliko v obecné rovině doplnil, že by bylo lepší, kdyby některé pravomoci, které má dnes EU, přešly zpátky pod členské státy, protože se ukazuje, že převedení některých pravomocí na nadnárodní úroveň nebylo právě nejšťastnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …