Chovanec prý zkoušel dojmout srdceryvným projevem. My však víme, co si o něm delegáti říkali

10.11.2013 14:59

Redakce ParlamentníchListů.cz sleduje důležité jednání ÚVV ČSSD přímo na místě. Podařilo se nám získat některé zákulisní informace o tom, jak zasedání probíhá a jaké nálady ho provází. Rozhodně neplatí, že by se diskuse nesly jen ve směru k tzv. pučistům. Pro řadu členů je nejdůležitější debata o nízkém volebním výsledku.

Chovanec prý zkoušel dojmout srdceryvným projevem. My však víme, co si o něm delegáti říkali
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Po hlavních projevech na jednání Ústředního výkonného výboru v hotelu Olšanka na pražském Žižkově se do diskuse přihlásilo několik desítek sociálních demokratů. Dá se proto očekávat, že jednání bude dlouhé. Jednání ÚVV ČSSD je tajné, novináři do sálu přístup nemají.

Podle zdrojů z jednacího sálu je navíc pravděpodobné, že jednotlivé příspěvky vyvolají další debatu a reakce, takže zasedání vůbec nemusí skončit tak, jak se plánovalo.

Chovanec hrál na city a tvrdil, že mu nejde o funkce

Jeden z členů ústředního výboru a zároveň významný sociální demokrat ParlamentnímListům.cz pod příslibem anonymity řekl, že velmi „zajímavý“ byl projev plzeňského hejtmana Milana Chovance, který jako první lánskou schůzku s prezidentem přiznal.

„Chovanec měl srdceryvnou řeč, mluvil emotivně a hrál na city. V projevu mluvil dokonce i o tom, že mu umírá maminka a že mu vůbec nejde o žádné funkce. Reakce na to byly velmi smíšené. Hlavně to jeho tvrzení, že mu nejde o funkce, je k smíchu. Všichni vědí, že za slib postu ministra dopravy byl ochoten udělat cokoliv a jak je vidět, i převléknout kabát,“ uvedl důvěryhodný zdroj redakce. Jeho slova potvrdili i další účastníci jednání.

Lánská schůzka ve stínu. V zákulisí se o ní však mluvilo

Ještě zajímavější jsou ovšem spekulace o skutečné úloze Milana Chovance v celé věci kolem tzv. lánské schůzky. Mezi členy sociální demokracie se podle zmíněného zdroje z jednání o Chovancovi čím dál víc mluví jako o agentovi předsedy Sobotky s tím, že Chovanec na schůzku šel s tím, že ji prozradí.

„Jsou to jen signály, ale mluví se o tom, že Sobotka o lánské schůzce věděl předem a o úloze Chovance se mluví čím dál víc. Pokud by tomu tak nebylo, je to až moc velkých náhod najednou. Viz třeba přítomnost štábu ČT v Lánech kvůli údajně dobré intuici redaktora České televize,“ dodal pro ParlamentníListy.cz významný sociální demokrat s podmínkou, že nebude zveřejněno jeho jméno.

Diktátorský projev mladého sociálního demokrata

Podle dalšího z účastníků probíhalo uzavřené jednání ÚVV ČSSD překvapivě klidně. Očekávala se prý mnohem hustější atmosféra a ostřejší diskuse, nakonec to probíhalo celkem klidně.

„Až na některé výstřelky se žádné útoky nekonaly. Pouze jeden mladý chlapec tam vystupoval s takovým až diktátorským projevem, který s demokratickou diskusí nemá nic společného, z toho mrazilo v zádech. Ten by chtěl nejspíš všechny oponenty zadupat do země nebo pověsit na lampy veřejného osvětlení. Ale to byl skutečně spíš exces,“ popsal redakci ParlamentníchListů.cz dění v sále během zasedání další z vlivných politiků ČSSD.

Jednání ÚVV potvrdilo Sobotku, ten začne jednat o vládě

Podstatnou věc, ještě během zasedání Ústředního výkonného výboru, řekl novinářům veřejně rezignující předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle jeho slov by se nemělo zapomínat na to, že on sám měl ve volbách čtvrtý nejlepší výsledek v celé sociální demokracii v preferenčních hlasech a Michal Hašek byl dokonce nejlepší.

Z jednání ÚVV se očekává několik závěrů. Jisté už je, že delegáti ústředního výboru vyslyšeli předsedu Bohuslava Sobotku a zrušili usnesení předsednictva strany, které šéfa sociální demokracie vyzývalo k rezignaci a odvolalo ho z čela vyjednávacího týmu. Sobotku podle dosavadních informací podpořilo drtivé množství hlasujících, naopak neuspěl návrh na to, aby se hlasovalo o pozici místopředsedy ČSSD Milana Chovance.

Sobotka se chystá na Hrad

Bude rovněž rozhodnuto o tom, zda se bude, či nebude konat mimořádný volební sjezd na začátku příštího roku. A grémium ČSSD by hned po skončení hlasování mělo stanovit kompletní vyjednávací tým, který bude za sociální demokracii jednat o vládě s hnutím ANO a KDU-ČSL.

Bohuslav Sobotka už také avizoval, že se hned v pondělí obrátí na Kancelář prezidenta republiky s žádostí o přijetí u prezidenta Zemana. Podle Sobotky by ale mělo jít spíše o informativní schůzku. Předseda ČSSD neočekává, že by při prvním setkání s hlavou státu už došlo k pověření sestavit vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…