Chovanec sleduje dění v Turecku: Pokud je to noc dlouhých nožů, Evropa může očekávat nový tok uprchlíků

22.07.2016 12:55

O noci dlouhých nožů hovořil včera v souvislosti s pokračováním čistek po nezdařeném vojenském převratu v Turecku ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Píše o tom dnešní deník Právo.

Chovanec sleduje dění v Turecku: Pokud je to noc dlouhých nožů, Evropa může očekávat nový tok uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Je otázkou, jestli jsme v Turecku svědky toho, že prezident Erdogan bojuje za demokracii, anebo jestli nejsme svědky požáru Říšského sněmu a noci dlouhých nožů,“ podotkl Chovanec. Podle něj, pokud by platila druhá možnost, musela by Evropská unie čelit fatálním důsledkům. Mohl by se totiž obnovit tok migrantů, což by ohrozilo hlavně Řecko. V Turecku se totiž nachází kolem 2,7 milionu uprchlíků.

Chovancovi se nelíbí především to, jak rychle jsou lidé v Turecku zatýkáni. „Budí to ve mně obrovskou nervozitu a obavu,“ říká. Nechápe, jak je možné, že turecké úřady tak rychle pučisty odhalí a odstavují je z veřejného života. „Skoro mi to přijde, že se ti pučisté museli registrovat předtím, než ten puč byl,“ podotkl.

Šéf rezortu vnitra následně vyjádřil své obavy z terorismu. „Obávám se toho, co se stalo v Nice – latentní vzpoura mladých lidí, kteří vykonávají teroristické útoky pomocí sekyry a nože, nákladního auta. Nemůžeme si dovolit, aby tyto činy v Evropě narůstaly,“ podotkl Chovanec s tím, že je v této otázce nutné, aby Evropská unie nepouštěla přes schengenskou hranici nikoho, kdo má zlé úmysly. Protože se nedomnívá, že migrace odezní, je podle něj potřeba pomáhat zejména balkánským zemím. 

Zároveň také uvedl, že je nutné zařizovat dobrou integraci běženců a zlepšit práci tajných služeb a policie. „Evropa si musí také uvědomit, že odzbrojovat své občany je nesmysl. Mají mít právo se sami bránit. Pokud by byl někdo se zbraní v Nice, toho řidiče mohl eliminovat,“ uzavřel ministr.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…