Chovanec u Moravce vypálil zásadní myšlenku. A toto se strhlo

01.12.2014 9:57

Redaktor serveru Britské listy Karel Dolejší kritizuje návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že by o přijetí uprchlíků z oblastí zmítaných válečnými konflikty, například ze Sýrie, měli občané rozhodnout v referendu. Píše o tom pod titulkem: „Referendum o ministrově rasismu?“ Chovancův návrh vyslovený v České televizi už ale přivítali aktivisté z iniciativy „Islám v České republice nechceme" a zároveň odsoudili reakci vládního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, který tvrdí, „že musíme přestat předstírat, že jsme ostrov uprostřed Evropy“. Podle odbornice z nevládní organizace pracující s migranty je referendum zbytečné, protože ČR se už zavázala, zjistily Lidovky.cz.

Chovanec u Moravce vypálil zásadní myšlenku. A toto se strhlo
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

O přijímání uprchlíků ze Sýrie by mohlo rozhodnout referendum, uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. Podle ministra by lidé měli mít možnost říct, zda chtějí na svém území větší počet běženců, protože nejde o klasické uprchlíky, kteří by se jednou vrátili. Jedná se o Syřany, kteří by se integrovali do české společnosti. Víc než přílivu běženců se ale Chovanec obává návratu bojovníků Islámského státu. 

Karel Dolejší je přesvědčen, že Milan Chovanec by uprchlíky rád odmítl „šmahem“. Leč nechce být veřejně popotahován za rasismus. Proto zčistajasna šermuje referendem v naději, že hysterický dav bude jako jeden muž proti „islámskému nebezpečí".

Celý kometář ZDE:

Redaktor zmiňuje i mezinárodní souvislosti, ve kterých se nyní nacházíme. „S touto výzvou přichází ve chvíli, kdy Německo hodlá přijmout 140 tisíc uprchlíků ze Sýrie, Švýcaři si odhlasovali, že nechtějí radikální omezení přistěhovalectví a americký prezident rozhodl o zlepšení osudu ilegálních přistěhovalců,“ konstatuje.

Politici volají po referendu tam, kde se chtějí jen vyvléci z odpovědnosti

Dolejší také poukazuje na to, že Češi dávno nehlasovali v referendu takřka o žádné ze zásadních otázek vnitropolitického ani zahraničněpolitického charakteru. „Žijeme ve státě, kde je všechno naruby. Politici si uzurpují rozhodování o tématech, o nichž by plným právem měli rozhodovat nebo přinejmenším spolurozhodovat voliči v přímém hlasování, a mávají přímým hlasováním tam, kde se chtějí jen vyvléci z odpovědnosti,“ soudí o pozadí nyní navrhovaného referenda.

„Jestli tu plzeňský expučista Chovanec nechce válečné uprchlíky ze Sýrie, ať to řekne rovnou a neschovává se zbaběle za referendum,“ uzavírá v Britských listech Dolejší.

Chovanec si zaslouží poklonu za rozumný názor…

Facebookovou stránku iniciativy „Islám v České republice nechceme" označilo slovy „to se mi líbí“ téměř devadesát tisíc lidí. Ti názor ministra vnitra vítají a mají ho za rozumný. Hned po jeho vystoupení se na Facebooku objevila tato reakce:

„Jen málokdy můžeme pochválit české politiky, ale pan ministr Chovanec si poklonu za svůj rozumný postoj k přijímání syrských uprchlíků (chce vypsat referendum) zaslouží: `Je to k úvaze a k diskuzi, jestli v budoucnu budeme ochotni přijímat takové velké množství běženců. Myslím si, že by o tom měl národ mít šanci rozhodnout,` řekl Chovanec v OVM. Nikým nevolený ouřada, `tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza`, panu ministrovi samozřejmě ihned okopává kotníky: `Musíme přestat předstírat, že jsme ostrov uprostřed Evropy,` - tak my že MUSÍME, soudruhu Prouzo? Ne, pro tohle lidé před 25 lety na Václaváku klíči opravdu nezvonili!"

Ministři vnitra zemí EU o tom budou jednat v pátek

Chovancův návrh zpochybnil vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ten se domnívá, že Česko nemá jinou možnost, než se s ostatními zeměmi o problém imigrantů podělit. „Musíme přestat předstírat, že jsme ostrov uprostřed Evropy," řekl pro ČT.

V případě České republiky by se prý mohlo jednat o pět či deset tisíc Syřanů. „Je to k úvaze a k diskuzi, jestli v budoucnu budeme ochotni přijímat takové velké množství běženců. Myslím si, že by o tom měl národ mít šanci rozhodnout," řekl Chovanec v OVM. Česko prý zatím nemá od EU „na stole" požadavek, kolik emigrantů by mělo přijmout. Ministři vnitra zemí EU budou o této problematice jednat v pátek v Bruselu.

ČR se už k pomoci zavázala

Lidovky.cz se ptaly na názor Eleny Tulupovové, která se k otázce referenda o přijímání uprchlíků vyjádřila za nevládní organizace pracující s migranty. Ta referendum považuje za zbytečné.

Už v pátek totiž musí ministr Chovanec přijít na jednání ministrů vnitra EU s jasným vzkazem, jak řešit problematiku s přijímáním běženců ze Sýrie. Na pondělním jednání vlády proto bude se svými kolegy hovořit o tom, jaký postoj má na schůzce hájit.

Referendum je proto podle oslovené odbornice zbytečné. „Považuji to zbytečné, protože Česká republika se k pomoci už zavázala. Souhlasím s tím, že názor lidu je rozhodující, ale myslím, že ta situace je už docela jasná a referendum by znamenalo jen ztrátu peněz i času,“ řekla serveru Lidovky.cz Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…