Chovanec ve vysílání: Chci tento svět opustit s lehkou duší. Tak se chovám i v politice

14.10.2017 12:01

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV.cz ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který prozradil, co považuje pro Českou republiku za důležité. Vedle toho uvedl, že mnohokrát zalitoval svého nástupu do nejvyšších pater politiky. Jednoho dne si dokonce kladl otázku, zda je normální. Kdy a proč?

Chovanec ve vysílání: Chci tento svět opustit s lehkou duší. Tak se chovám i v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

V úvodu pořadu Chovanec prozradil, že mnohokrát zalitoval vstupu do nejvyšších pater politiky, protože práce ve vládě znamená, že nemáte volno, nemáte víkendy a pracujete mnohdy od sedmi hodin od rána do půlnoci. „Mnohokrát jsem zalitoval. Na druhou stranu jsou okamžiky, pro které stojí za to to dělat,“ pravil.

Vůbec nejtěžší chvíle prý Chovanec prožíval na začátku svého pobytu v nejvyšších patrech politiky, kdy chodil na jednání kabinetu či do Sněmovny a do Senátu se dvěma dreny v břiše a s lahvemi od drenů po kapsách. Nejsložitější moment prý prožil jednoho dne na jednání Senátu.

„Ze začátku jsem chodil se dvěma dreny v břiše a se dvěma plastovejma lahvema od drenů po kapsách a předkládal jsem v Senátu nějakej zákon, do dneška si to pamatuju, předkládal jsem ho za kolegu Němečka, kterej měl chřipku a stál jsem tam v tom Senátu s těma dvouma flaškama v tý kapse a měl jsem teplotu asi 38,4 a předkládal jsem tam za něj zákon, tak jsem si říkal, jestli jsem fakt normální,“ popsal svůj asi nejtěžší moment ve vrcholné politice Chovanec.  

Pár slov padlo i k cenám másla. „Důležitější je, aby ta země byla bezpečná, aby lidé věděli, co bude za rok, za dva, za tři, za pět. Máslovou krizi se snad podaří vyřešit. Máme důležitější témata k řešení,“ zdůraznil host.

Za důležitější považuje např. to, že se podařilo stabilizovat policejní či hasičské sbory. Na kameru také poděkoval policistům a hasičům, kteří podle ministra odvádějí opravdu dobrou práci. Za důležité považuje, aby spolu jednotlivé složky policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace, protože jinak bude složitější kriminalitu potírat. Za účelem lepší výměny informací byla také provedena reorganizace policie. Ani reorganizace policie ale nevyřeší všechno.

Lidem je podle Chovance zapotřebí např. říkat, že i u nás může dojít k teroristickému útoku. Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí světa, ale je třeba pracovat na tom, aby to tak zůstalo.

Celý rozhovor naleznete zde

„Je poctivé říkat lidem, že se to může stát i u nás Je poctivé říkat lidem, že ti osamělí vlci jsou velmi těžko dohledatelní, protože oni se často radikalizují na internetu. Takže je třeba o tom s veřejností mluvit, neděsit jí, ale mluvit o tom,“ zdůraznil člen vlády.

V druhé polovině pořadu Chovanec prozradil, že k politice přistupuje s velkou pokorou. Jednoho dne se ocitl na prahu smrti a od té doby si je vědom toho, že člověk je na tomto světě jen na návštěvě a měli bychom se chovat tak, abychpm jednoho dne mohli tento svět opustit s lehkou duší. Stejně tak se dívá na svou politickou funkci a ví, že musí být den co den připraven na to, že svou funkci opustí.

Došlo i na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Chovanec je prý ochoten a schopen sednout si s Babišem k jednomu stolu a jednat s ním, ale pouze za předpokladu, že šéf hnutí ANO nebude lhát. „Andrej Babiš je nesmírně pracovitý, myslím si, že je inteligentní, ale je to také člověk, který podléhá mnohým bludům a fámám a někdy přestává rozlišovat, kde je pravda. Ty naše mnohé střety byly dané tím, že mu jeho rádci nosili naprosté lži a nesmysly a já jsem se musel bránit,“ zdůraznil Chovanec.

Pokud bude Babiš lhát i v budoucnu, dostanou se spolu prý znovu do střetu. Ať už bude ČSSD ve vládě, nebo v opozici. Chovanec počítá s oběma variantami. V obou případech budou jako sociální demokraté hájit zájmy lidí, především těch, kterým hrozí, že se mohlou dostat do problémů. Budou hájit seniory a další potenciálně ohrožené skupiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…