Chování vlády i prezidenta považuji za nedobré, řekl Klaus po návštěvě ruské ambasády

09.05.2014 17:40

Bývalý prezident Václav Klaus se zúčastnil recepce na ruské ambasádě k výročí konce druhé světové války. Spolu s ním tam přišli i poslanci z KSČM a ČSSD. Akce se ovšem neúčastnili přední čeští politici. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima. Klaus připomněl, že válka byla historickou tragédií, kterou by lidé měli vzít v úvahu a respektovat.

Chování vlády i prezidenta považuji za nedobré, řekl Klaus po návštěvě ruské ambasády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Na recepci zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. „Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat," řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít," zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Chodil jsem sem dlouhá léta. Nebyl bych k sobě loajální, kdybych se zalekl nevlídných zpráv

Klaus po skončení akce prohlásil, že neměl obavy z kritiky od novinářů. Naopak to prý byla motivace pro to, aby na ruskou ambasádu přišel. „To, jak se chová současná vláda i prezident, považuji za nedobré," komentoval Klaus podle serveru Týden.cz.

„Já jsem stará generace, mně byly čtyři roky, když jsem šel s tatínkem za ruku a tady přijížděly ty tanky. Takže já vím, že konec války byl devátého, opravdu, ne osmého, jak se to teď nesmyslným způsobem posunulo. Válka byla historickou tragédií. Máme to brát v úvahu a respektovat. Chodil jsem sem dlouhá léta a považoval bych za neloajální vůči sobě, kdybych se polekal toho, že budou nějací pisálkové psát nevlídné zprávy o mně," řekl Klaus podle serveru iDnes.cz.

Fanatičtí vrazi jsou představováni jako národní hrdinové. Za pravdy jsou vydávány výmysly, tvrdí ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec v ČR Sergej Kiseljov upozornil na snahy přemalovávat černé na bílé. „Fanatičtí vrazi a bandité jsou představováni jako národní hrdinové a bojovníci za nezávislost. Za pravdy jsou vydávány výmysly a falšování skutečnosti radikálními silami," uvedl velvyslanec k událostem na Ukrajině.

Jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině. Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje. Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…