Chováte se odporně, vyjel Kalousek na Dienstbiera. Ten se mu posmíval

10.03.2014 23:07

Jednotlivá ministerstva už disponují legislativním plánem, který má ve středu schválit vláda. „Tato země potřebuje velkou opravu, za minulé vlády jsme viděli rozklad státu a jeho základních funkcí. My tyto funkce chceme opravit,“ prohlásil ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) v pořadu Události, komentáře na ČT24. A to neměl dělat.

Chováte se odporně, vyjel Kalousek na Dienstbiera. Ten se mu posmíval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jeho oponentem totiž byl šéf poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten nejprve vyjádřil své překvapení nad tím, kolik prostoru novému legislativnímu plánu vlády věnují jednotlivá média, protože se prý jedná o zcela standardní postup. Nicméně vyjádřil úlevu, že u moci je konečně vláda, která vzešla z legitimních voleb a má většinu v Poslanecké sněmovně.

„Domnívám se, že řada těch kroků je škodlivých, ale takové už je moje chápání z pozice opozičního politika,“ zhodnotil pak Kalousek legislativní plán. Dienstbier mu ironicky odvětil, že natolik škodlivé kroky, jako je likvidace systému výplaty sociálních dávek či rozklad Úřadu práce, se jim určitě nezadaří. „Za několik let si porovnáme čísla a nebudeme jen tak hlásat hesla,“ sdělil mu Kalousek s tím, že v zemi nyní panuje nejnižší míra chudoby a máme důvěru na finančních trzích.

V roce 2014 se počítá s přijetím třetí sazby DPH na léky a knihy. Kabinet plánuje také zavedení porodného na druhé dítě nebo růst důchodů. Prezident Miloš Zeman vyjádřil pochybnosti nad tím, kde na to vláda vezme finanční prostředky. Dienstbier se tyto pochyby snažil vyvrátit. „Že situace je napjatá, to samozřejmě víme. Jako sociální demokracie jsme program velice důkladně propočítávali. Záměrem je zvýšit některé daňové příjmy a zároveň hledat i úspory a lépe vybírat daně,“ vysvětlil.

Na Kalouskovu otázku, zda Sobotkova vláda sníží ceny potravin, ale ministr nedokázal jasně odpovědět a pouze odkázal k programovému prohlášení vlády. „Všechny tři vládní strany nás kritizovaly za zvýšení DPH u potravin, což jsme i my dělali neradi, ale bylo to správné. Nyní mají tu možnost to změnit, ale oni to neudělají, protože ví, že jsme měli pravdu, a tím se usvědčují z populismu,“ obvinil ho Kalousek. „Já si od pana exministra rád nechám poradit, protože málokdo dokázal Českou republiku tak zadlužit,“ nedal se Dienstbier.

Kalousek: Úřady měly času dost

Kalousek se do Dienstbiera pustil i kvůli církevním restitucím, konkrétně za delší lhůtu pro úřady pro jejích vyřízení, kterou prosazují sociální demokraté. Ten ale namítl, že úřady by neměly být pod časovým tlakem a měly by důkladně posoudit jednotlivé záležitosti, aby v rychlosti nebylo omylem vydáno něco, co by vydáno být nemělo.

„Církve jsou také občané. Rozdělování společnosti na ‚my’ a ‚oni‘ je mimořádně ohavná hra, kterou sociální demokracie hraje od samého počátku. Chováte se odporně,“ vzkázal mu Kalousek, načež Dienstbier odpověděl: „Je skutečně mimořádně ohavné, když jisté zájmové skupiny získávaly prostředky z veřejných peněz. A to byli také občané.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…