Christie's draží osobní věci britské premiérky Thatcherové. Bojovnice s EU a odbory

15.12.2015 9:44

Aukční síň Christie's bude dnes v Londýně dražit stovku šatů, šperků a dalších osobních věcí Margaret Thatcherové. Souběžně s tím bude na internetu nabízet zhruba 200 dalších předmětů z majetku bývalé britské premiérky. Odborníci Christie's odhadují, že vše se prodá přibližně za 500.000 liber (18,6 milionu Kč).

Christie's draží osobní věci britské premiérky Thatcherové. Bojovnice s EU a odbory
Foto: Margaret Thatcher Foundation
Popisek: Margaret Thatcherová

Ceny nabízených předmětů jsou často mnohem nižší, než je tomu u uměleckých děl, která Christie's zpravidla prodává. "Je pro nás spíše nezvyklé, že tak velký počet předmětů je dostupný velkému počtu osob," připustil šéf aukční síně pro Británii Orlando Rock. Aukci vysvětlil výjimečností Thatcherové.

Nabízené předměty podle organizátorů umožňují soukromý pohled na dráhu celosvětově známé političky. Především prý svědčí o tajné vášni "železné lady" pro módu, z níž udělala nástroj moci. "Maggie" byla dcerou švadleny a se sestrou si v dětství šila oblečení. Když se stala premiérkou, podtrhávala oblečením svou politickou sílu.

"Pokaždé, když mělo dojít k fotografování, byla skvěle oblečena, bezchybně učesána, s hezkou kabelkou. I vzhledem tak vyjadřovala, že je někým mocným," tvrdí kustodka Christie´s Meredith Etheringtonová-Smithová. Thatcherová podle ní také barvou svých oděvů dávala rafinovaně najevo své politické preference doma i při cestách do zahraničí.

Thatcherová byla v čele britské vlády v letech 1979 až 1990. Zemřela v dubnu 2013 ve věku 87 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…