Chrlení zbytečných vysokoškoláků je mimo mísu. Chybí řemeslníci, píše Zdechovský z KDU-ČSL

25.02.2014 10:31

Kandidát do Evropského parlamentu na kandidátce KDU-ČSL Tomáš Zdechovský rozsáhle odpověděl na několik dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Řeč byla tentokrát o tom, nakolik vzdělání zvyšuje šance prosadit se na trhu práce, jak regulovat exekutorské poplatky nebo také o problematice obětí trestných činů či tzv. stalkingu.

Chrlení zbytečných vysokoškoláků je mimo mísu. Chybí řemeslníci, píše Zdechovský z KDU-ČSL
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

První dotaz čtenáře serveru ParlamentníListy.cz s pseudonymem Wally směřovaný na lidoveckého kandidáta Tomáše Zdechovského se týkal „řádění justičně exekutorské mafie".

„Co hodláte dělat s oběťmi řádění justičně exekutorské mafie? Potažmo, když tato si schválila příslušné zákony tak, aby byla beztrestná? Navrhuji rehabilitaci Hitlera - i on dělal všechno V SOULADU S PLATNÝMI ZÁKONY, stejně jako se to děje i v tomto státě..." napsal s jistou mírou nadsázky uživatel.

Zdechovský je přesvědčen, že se v tomto případě dá nějak zasáhnout, protože poplatky exekutorů v Polsku, Německu nebo Dánsku jsou výrazně nižší než v České republice. „Současný stav, kdy se z několikastovkové pokuty stane statisícová částka, musí skončit. Jinak o právu v tomto státě si myslím své a z mých názorů je pochopitelné, že to není nic valného," odpověděl kandidát.

Otázku čtenáře a celou odpověď Tomáše Zdechovského najdete ZDE.

Čtenář Martin Beneš svojí otázkou reagoval na anketu, kterou Zdechovský připojil pod svůj článek. V ní se uživatelů serveru ptal, kdo podle jejich názoru má větší šanci najít uplatnění na trhu práce, zda lidé se vzděláním, nebo ti bez něj. Beneš s takovou kategorizací příliš nesouhlasí, jak dává najevo ve svém dotazu. Sám chtěl hlasovat, ale pouhé dvě možnosti mu přišly příliš omezené.

Je víc doktor nebo šikovný řemeslník?

„Co když si myslím, že prosadit se může každý, kdo má chuť a je schopný něco nabídnout? Co je víc - doktor, který potřebuje pro svou práci vzdělání, nebo šikovný řemeslník? Vzděláním se podle mě nedá měřit úroveň šance najít práci. Nemyslíte? A otázka, která je tak na místě, měl by podle vás stát podporovat pro zvýšení zaměstnanosti jen některé obory?" ptá se Beneš.

Kandidát do europarlamentu dává za příklad rakouský model, kde je propojeno hospodářství a školy, díky čemuž má sousední země České republiky jednu z nejmenších nezaměstnaností. Vzdělává se zkrátka pouze tolik lidí, kolik má na trhu práce uplatnění.

Otázku čtenáře a celou odpověď Tomáše Zdechovského najdete ZDE

„Podle mě v příštích pěti letech bude v naší republice absolutní nedostatek řemeslných profesí. A na to už by dnes stát měl reagovat, jinak mu firmy odejdou dále na Východ. Například v Rumunsku nebo Maďarsku začali s reformou odborného vzdělávání a počítají s tím, že ekonomická krize skončí. To budou kvalitní řemeslníci velmi potřeba a nebude kde brát," píše lidovec.

„Dnešní chrlení vysokoškolských studentů obecných oborů jako management bez praxe je absolutně mimo mísu," dodává.

Zdechovský se hodlá zabývat i problémy obětí trestných činů

Martina Krejčí položila dotaz týkající se obětí trestných činů: „V případě, že budete zvolen do Evropského parlamentu, budete se zabývat také problematikou obětí trestných činů, o níž jste se zmiňoval ve svém nedávném článku? Pokud ano, o jaká opatření se budete zasazovat?"

Priority Zdechovského jsou soudě dle jeho odpovědi zřejmé. „Tématu pomoci obětem trestných činů se hodlám věnovat, ať už v Evropském parlamentu budu, nebo nebudu. Kdo jednou zjistí, jaká je v této oblasti nespravedlnost, určitě nikdy nepřestane. Vnímám to více jak politické téma jako téma celospolečenské diskuse. Spolupracuji s Bílým kruhem bezpečí, a tak vím, že i hodně věcí se týká evropská legislativa. Pokud budu v EP, tématu se určitě budu věnovat," odpověděl kandidát.

Otázku čtenáře a celou odpověď Tomáše Zdechovského najdete ZDE

I příspěvek Přemysla Šmejce reagoval na jeden z předchozích článků Tomáše Zdechovského, který najdete ZDE. Ten se týkal tzv. stalkingu neboli nebezpečného pronásledování, který považuje lidovecký kandidát za obrovskou hrozbu.

„Podle toho, co jsem se dočetl (nejen) na Vašem blogu, představuje stalking závažný problém. Jakým způsobem by bylo dobré věnovat se tomuto problému na evropské úrovni? Myslíte si, že jsou potřeba další legislativní opatření na úrovni Bruselu, nebo považujete za důležitější osvětu a další legislativní opatření už nejsou nutná?" ptá se čtenář.

Otázku čtenáře a celou odpověď Tomáše Zdechovského najdete ZDE.

Podle Zdechovského má téma stalkingu v dnešní době evropský přesah. „Mnoho stalkerů si myslí, že si koupí kartu do telefonu v zahraničí nebo si založí mail v zahraničí a jsou nepostižitelní. A to je bohužel v řadě případů pravda. Například ochota některých velkých společností jako Google spolupracovat s policií v ČR je nízká. Proto je potřeba toto téma přenést na půdu Evropského parlamentu," tvrdí lidovec, který se tomuto problému hodlá věnovat.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…