Chtějí dřív do důchodu. Pomoc slíbil i Sobotka

04.02.2014 14:31

ROZHOVOR Jsme na tom hůř než celá Evropa. To platí také o důchodech horníků. Střední délka života u lidí v této profesi je 58 let. Ne všem se proto podaří vůbec odejít do penze, protože tady je často hranice i 62 let. Kritickou bilanci chtějí změnit odboráři. Aktuálně je podpořila první místopředsedkyně Věcí veřejných Olga Havlová, která se dostala do sněmovny na kandidátce Úsvitu. O situaci hovořila redakce s předsedou Odborového svazu horníků Janem Sábelem.

Chtějí dřív do důchodu. Pomoc slíbil i Sobotka
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Chcete snížit věkovou hranici odchodů do důchodu. Jak se k této věci staví poslanci?

My jsme o tom jednali už delší dobu, možná jsou to už dva nebo tři roky. Hovořili jsme na toto téma také s Rusnokovou vládou a s bývalým ministrem práce a sociálních věcí jsme se dohodli. Materiál pro Poslaneckou sněmovnu je připravený. Jednali jsme i s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou i s předsedou KSČM Filipem. Také s tím souhlasili. Teď přišla poslankyně Havlová, která chtěla řešit důchody horníků včetně důchodových kategorií, které byly zrušeny v roce 1992. My jsme to uvítali, proto jsem byl v pondělí i na semináři ve sněmovně, kterého se účastnili poslanci a vysvětlovali jsme, o co konkrétně jde. Paní Havlová se zúčastnila také jednání na Paskově a komunikuje s horníky Moravskoslezského kraje. Vzala si tyto problémy trošku za své a slíbila, že o těchto věcech bude s ostatními poslanci hovořit.

Můžeme připomenout konkrétně, co je potřeba v oblasti hornických důchodů změnit?

My máme nařízení vlády, ve kterém se říká, že ti, kteří do 31. 12. 1992 přišli do dolů, budou mít dřívější důchod asi o pět let, ale musí ten důchod splnit do roku 2018. My chceme zrušit tyto termíny. Dnes už mají někteří horníci, kteří přišli po roce 1992, odfáráno i 20 let v dole.

Horníci u nás mohou klidně odcházet do důchodu i v 62 letech. Taková je praxe?

Ano. To jsou ti horníci, kteří přišli po roce 1993 a dneska mají odpracováno 20 let v dolech, tak ti měli odcházet do důchodu stejně jako ostatní občané, to znamená třeba ročník 1953 v 63 letech.

Jak to funguje v ostatních státech?

Ve srovnání se všemi státy Evropské unie vychází, že předčasné důchody u horníků jsou v naší republice nesrovnatelně horší. Polští horníci mohou odejít do důchodu například ve 43 letech po odpracování 25 let v dole. To samé je v Rumunsku nebo v Maďarsku. Ve většině států v 50 až v 55 letech.

Takže byste byli spíš pro následování zahraničních modelů?

Určitě. Důchodce je o polovinu levnější než nezaměstnaný. Podle statistiky jeden nezaměstnaný stojí státní pokladnu 250 tisíc ročně. Je lepší, když lidé, kteří pracují v těžkých rizikových profesích, odešli do důchodu a zejména je nahradili lidé do 25 let, kteří nemají práci. Místo toho, abychom se starali o práci pro mladé a odnaučili je flákat se a nepracovat, tak dusíme starší lidi. Zvedáme důchod a mladé lidi necháme se válet. Všechno pak souvisí se zvyšováním kriminality. Stát by měl mít rozum. Proto se snažíme o to, aby dřív odcházeli lidé z rizikových profesí do důchodu a stát udělal vše proto, aby umožnil mladým pracovat.

Když jste zmiňoval, že jsou v podstatě politické špičky pro, tak co k tomu ještě chybí, abyste limity odstranili?

Zákon v Poslanecké sněmovně. Buď by mělo jít o změny v rámci důchodového zákona, nebo o zmocnění pro vládu, aby mohla nařízení přímo svým rozhodnutím udělat.

Časovanou bombou hornictví je Důl Paskov. Jak to vlastně teď vypadá? Ve hře byla kromě uzavření i varianta prodloužení činnosti do roku 2016… 

Musíme počkat na to, co udělá vláda, protože ta má rozhodnout do konce března. Samozřejmě chceme, aby činnost v dole pokračovala dál a aby se nezvyšovala nezaměstnanost. Děláme proto maximum. Bude záležet na vládě, kterou variantu si vybere.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…