Chtějí přeměnit svět mužů a žen na svět neutrálních lidí. A k tomu, co se děje v muslimském světě, cudně mlčí. Patrik Nacher vypráskal evropské instituce, aktivisty i feministky

15.04.2017 12:31

Podle kalendáře sice žijeme v Evropě v 21. století, v každodenní realitě ale fungujeme v poněkud schizofrenní době někde na přelomu 15. a 23. století, píše Patrik Nacher v komentáři, který vyšel na serveru Novinky.cz a Neviditelnýpes.cz.

Chtějí přeměnit svět mužů a žen na svět neutrálních lidí. A k tomu, co se děje v muslimském světě, cudně mlčí. Patrik Nacher vypráskal evropské instituce, aktivisty i feministky
Foto: Archiv PN
Popisek: Patrik Nacher, šéf serveru Bankovní poplatky

Poukazuje na to, že na straně jedné tu máme absurdní nařízení, doporučení či návrhy na absolutní vyváženost kohokoliv s kýmkoliv a kdekoliv. Podle autorů těchto idejí jde především o boření stereotypů. Nejčastěji pak v oblasti genderové vyváženosti a postavení žen ve společnosti, ale postupně se to rozšiřuje do zcela nevídaných rozměrů, píše Nacher.

Upozorňuje, že na úrovni společenské debaty či doporučení jsme mohli nedávno zaznamenat, že by z holčiček neměly být automaticky maminky, neboť jde o jakýsi předsudek. Těhotná matka by zase dle doporučení Britské lékařské asociace měla být neutrálně označována jako těhotný člověk.

  • Celý text je ZDE

Na úrovni nařízení to podle něj vidíme například ve formě vytvoření kvót pro účast žen ve statutárních orgánech nadnárodních společností nebo naopak vyrovnání výše životního pojištění pro ženy a muže. Pojistná matematika a logika dostala na holou – ženy se sice dožívají vyššího průměrného věku a pohybují se v méně rizikovém prostředí (práce, sport, volný čas), byrokraty v Bruselu to ale nezajímá. Debata o třetím pohlaví či neutrálních toaletách je pak už jen jakýmsi symbolem dnešní doby a úkazem, jako bychom žili ve 23. století či se stali aktéry filmu z daleké budoucnosti. Kdo se proti tomu vymezí, bude pravděpodobně označen za šovinistu, xenofoba, tradicionalistu či netolerantního člověka. Svoboda slova dostává na frak, stýská si Nacher.

Upozorňuje ale, že na druhé straně máme situaci zcela opačnou. Ty samé evropské orgány, které nás oblažují různými absurdními nápady na vyrovnání postavení a vnímání mužů a žen, nám zároveň vnucují další kvóty a pravidla, která jsou ale ze své podstaty ve vzájemném kontrastu. Například kvóty o přerozdělování uprchlíků a historicky bezmezná tolerance bez pravidel pro muslimské imigranty, která končí vznikem ghett.

Podle Nachera je to právě svět muslimů, který ženy nevnímá jako rovné mužům, minimálně pak z pohledu evropských hodnot a tradic. Začíná to povinností se na veřejnosti zahalovat, pokračuje to přes zákazy účastnit se společenského života, řídit auto nebo být v kontaktu s cizími muži a končí to vraždami ze cti.

A evropské instituce a řady aktivistů, které se jinak snaží přeměnit svět mužů a žen na svět neutrálních lidí, náhle cudně mlčí. Feministky co chvíli upozorňují na absurdní genderovou vyváženost, ale jinak jsou k nulovým právům muslimských žen v Evropě vlastně netečné. Schizofrenie, paradox, dvojí metr, podotýká Nacher.

Závěrem uvádí, že nechce žít ani v netolerantním středověku, ale ani v unifikované a sterilní budoucnosti. „Doufám, že se zdravý selský rozum zase vrátí a my nebudeme konfrontováni ani s 15., ani s 23. stoletím,“ dodává Nacher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…