Chtějí u nás ubytovat uprchlíky, proto ten rozruch. Poslanec ODS zaslechl znepokojivou věc a rozepsal se o ní. Jde i o Babiše

29.06.2015 10:32

Babiš popravil vlastní buňku v Ústí nad Labem. Stojí za pučem ústeckého ANO uprchlíci, které mohl živit jeho Agrofert? Poslanec Holeček rozvrat schvaluje, jinak nás opět čeká pašování konzerv a teror nájezdníků jako před třinácti lety…

Chtějí u nás ubytovat uprchlíky, proto ten rozruch. Poslanec ODS zaslechl znepokojivou věc a rozepsal se o ní. Jde i o Babiše
Foto: Archiv Radima Holečka
Popisek: Radim F. Holeček

Odvolání ústeckého primátora Zikmunda (ANO) a jeho nahrazení stranickou kolegyní není jediná zpráva, která koncem týdne upozornila na puč uvnitř severočeských babišovců. Mnohem pikantnější má být skutečný důvod, kvůli němuž se část hnutí ANO spojila s opozicí: Bývalé vedení mělo údajně zájem protlačit na studentské ubytovny uprchlíky. Na sociální síti na to upozornil ústecký poslanec a akademik Radim Holeček.

Od rozvratu uvnitř ústecké buňky ANO se vedení hnutí distancovalo a místní organizaci v neděli zrušilo. „Chápeme to jako ukázkový puč, od kterého se jako vedení ANO důrazně distancujeme. Část zastupitelů za ANO se kvůli svým zájmům spojila s opozicí, což absolutně odmítáme. Absolutně také odmítáme, aby se lidé volení za hnutí ANO takto chovali ke svým koaličním partnerům a hlavně k obyvatelům Ústí nad Labem, kteří věřili, že kmotrovské časy ve městě mohou skončit,“ uvedl v prohlášení předseda hnutí Andrej Babiš.

Rozbroje a jejich původní motivace by ale neměly být zameteny pod koberec, upozorňuje na Facebooku ústecký poslanec Radim F. Holeček, bývalý šéf tamní ODS. Ten je zděšen tím, že politici, kteří kvůli svým zájmům údajně rozvrátili část vlastní partaje, se prý snažili vytěžit z uprchlické krize. Cituje, co k tomu uvedla Yveta Tomková z ANO, která podpořila odvolání vedení města: „Poslední kapkou pro nás bylo, že PRO! Ústí na posledním jednání městské rady přišlo se záměrem nabídnout vysokoškolské koleje ve čtvrti Klíše uprchlíkům. Stalo se to mimo zápis, tedy jednoznačně s účelem tajit to před veřejností.“

Holeček je mimo jiné akademik Univerzity J. E Purkyně, proto ho potenciální devastace tamních studentských kolejí zvedla ze židle o to více. „Toto je pravda? Není přece možné, že by chtěl někdo vědomě ohrožovat ubytované studenty a akademickou půdu. Někdo chtěl vědomě poškodit UJEP?“ vznesl řečnickou otázku na Facebooku. Vyvolal tím debatu, která odstartovala v neděli večer a pokračuje i dnes.

Pučisté zkřížili plány svému zakladateli? Proto je popravil?

Některým Ústečanům se to nezdá úplně pravděpodobné. „Já doufám, že to tu někdo napíše. Je to 50 na 50. Radní byli Hausenblas a Bohuňková. Hausenblas na Klíši bydlí, proto čekám nervózně na rozluštění,“ moderuje diskuzní vlákno Radim Holeček. Babišovci byli v koalici se zástupci hnutí PRO!Kraj, s jejichž „uprchlickým“ záměrem se podle některých měl Babiš ztotožňovat více než se svými lidmi. „No, Babišovi se asi víc líbí sluníčkářské PRO! Ústí než vlastí lidé používající mozek... kteří zjistili, že jsou v úplně jiné straně, než si mysleli a jen skočili na koblihu. A že s takovýmto hnutím vede cesta jen do socialistických pekel,“ komentovala to jedna z diskutujících.

Už to máme za sebou – pomoc lidem bez domova byla teror, nájezd, hluk

Někteří ale záměr ubytování azylantů na kolejích neodmítají. „Jako akademik nechápu ( a do nedávna bydlící s malými dětmi na Klíši v bezprostřední blízkosti kolejí), jak by mě návrh magistrátu na využití volných kapacit pro uprchlíky mohl jakkoliv ohrozit. Stejně tak mě nenapadlo protestovat proti možnosti ubytování lidí, kteří prošli jinou humanitární katastrofou – povodněmi v roce 2002. Nebo se snad automaticky předpokládá, že imigrant z nám trochu vzdálených končin je kriminálník lačnící po krvi po nevinných domorodců?“ napsala ústecká akademička.

Na to reagoval osobně poslanec Holeček. „Rok 2002 jsem na kolejích zažil, střídali jsme se s kamarády na ochraně místnosti se servery. A pašování konzerv v kočárcích z vysokoškolských kolejí ubytovaných/neubytovaných. To je hezký případ k připomenutí, paní Fuchsová, proto jste si mne přidala do přátel? Tak snad jsem k tomu vašemu klidu v roce 2002 také přispěl, děkuji,“ neodpustil si připomenout, že to ani s pomocí před třinácti lety během povodní nebylo nijak růžové.

K jeho vyjádření se přidali další, kteří měli osobní zkušenost a postoj paní Fuchsové je pro ně nepochopitelný. „Si děláte srandu? Nevíte, co tam všechno dělali? Stěžovali si i na špatnou stravu – měli asi moc ovoce. Také, pokud opravdu sledujete své okolí, byste zjistila, že od té doby, co v roce 2002 jsme měli na kolejích dočasné nájemce, byl park na Hvězdě neustále terorizován hlukem a bordelem nájezdníky, který dojížděli ještě po povodních nějaký ten čas až z Krásného Března. Takže místní děti nějakou dobu využívaly pouze některé části parku. Také zjistili, že lidé na Klíši vyhazují docela pro ně zajímavé věci, a tak popelnice zažívali velký boom, který trval několik let. Nebylo vzácností najít vyházený obsah popelnice. A to jsou pouze drobnosti, které si NEakademik všiml,“ popsal jeden z místních, podle něhož se situace uklidnila až někdy před pěti lety.

Z VIP lokality uprchlické ghetto?

„Já držel hlídky na kolejích, kde jsem v tu dobu bydlel. Mám pocit, že jsem měl poněkud bližší informace,“ vzkázal ještě Radim F. Holeček dotyčné paní Fuchsové. Jeho diskutující souvěrec k tomu přidává dost dalších historek, které zažil na vlastní kůži: „Nebylo vzácné vidět, jak ´floutci´ místní holku nutili, aby si šla domů pro peníze.“ Ten dále popisuje, že Klíše je lokalita, kde žije ta část Ústí, která se má „dobře“. Pokud by se tam nacházela nějaká záchranná stanice pro utečence z chudých zemí, ani jedna strana by to podle jeho mínění nedokázala ustát a došlo by k nepokojům. „Je to stejné, jako když lidé z Krásného Března zjistili, že Klíští se zbavují ještě pro ně použitelných věcí a slečny dokáží disponovat celkem slušnou hotovostí. A tato situace se stala s NAŠÍ menšinou, proto si nedokáži představit, co by se stalo s lidmi ze střední Asie nebo Afriky,“ podotýká.

Holeček to vidí naprosto stejně. „Rok 2002 mám velmi živě s Michalem Vrbíčkem na kolejích. A žádná procházka růžovým sadem to nebyla. Takže vím, co říkám, když tvrdím, ani náhodou K5 pro uprchlíky,“ zní rezolutně a jako obyvatel Klíše dodává: „Každý, kdo při znalosti socio-demografické problematiky Ústí nad Labem byť jen na vteřinu připustí, že mají do akademické čtvrti tohoto města směřovat uprchlíci, nemá ve vedení města co dělat, neboť ho poškozuje!“

Za snahou odvolat vládnoucí koalici tak zřejmě vůbec nebyly politické názory či obvinění, že vedení radnice toho pro město nedělá dost. „Snad se brzy dovíme, kdo cíleně míří na akademickou čtvrť v Ústí nad Labem,“ podotýká Holeček.

K odvolání dosavadního primátora za hnutí ANO Josefa Zikmunda, i zbytku rady, došlo ve čtvrtek odpoledne. Návrh padl od Pavla Dufka z hnutí ANO 2011. Podpořilo ho 20 zastupitelů. K pěti lidem z hnutí ANO 2011 se připojili zastupitelé za ČSSD, ODS a UFO. Novou primátorkou byla následně zvolena Věra Nechybová, také z hnutí ANO 2011.

Nové vedení dle tiskové zprávy na stránkách města slibuje prohloubení spolupráce s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně. „Cílem je, aby mladí absolventi univerzity zůstávali a nadále působili ve městě, aby nedocházelo k odlivu mladých vzdělaných lidí,“ píše se v ní. Nová primátorka Věra Nechybová (1971) pochází z Klášterce nad Ohří. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, obor veřejná správa, regionální rozvoj. Třináct let působila v neziskové organizaci Fokus, kde se vypracovala z místa asistentky na pozici finanční manažerky. Poslední více než tři roky působí na Městském úřadě v Lovosicích, kde se zabývá dotacemi a veřejnými zakázkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…