Chtěl bych vstoupit do KDU-ČSL, ale byl jsem v KSČ a Lidových milicích. Bylo by to na závadu? Ptal se čtenář. Takto mu odpověděl ministr Herman

26.02.2017 9:58

Z PROFILŮ Na řadu dotazů, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz v posledních dnech, odpověděl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Chtěl bych vstoupit do KDU-ČSL, ale byl jsem v KSČ a Lidových milicích. Bylo by to na závadu? Ptal se čtenář. Takto mu odpověděl ministr Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Milan Chladílek se ministra ptal, zda je v dnešní době, „kdy jsou teroristické útoky téměř na denním pořádku“, dobré, aby k uctění památky zesnulého hasiče byly v Praze puštěny sirény.

„Nemyslíte, že to mohlo vyděsit řadu cizinců? Upřímně, vyděsilo to i dost lidí z mého okolí včetně mě. V první chvíli jsem nevěděl, o co jde,“ posteskl si pan Chladílek.

Herman souhlasí v tom smyslu, že takovéto zvukové či vizuální formy piety je třeba občanům dostatečně avizovat, aby nedocházelo k nedorozumění. „Proti formě samé bych ovšem nic zásadního nenamítal, pokud byly zmíněné předpoklady splněny,“ dodal Herman.

Tomáš K. napsal, že naše země se stala jako členská země EU rozvojovou. „Reaguji na to, jak podle výše příjmu na obyvatelstvo a celkové příjmy ČR změnili naši republiku na rozvojovou zemi podle světové banky JP Morgan. A to politici říkají, že patříme na Západ – cha cha cha, teď mlčí!“ napsal Tomáš K., který si myslí, že EU nás svými zahraničními fabrikami kolonizovala. „Není načase vyhostit některé zahraniční firmy anebo je konečně zdanit? Nebo budete dřít kůži jen z pracujících lidí??? I Slováci si dupli, žádné zaměstnávání cizinců přes pracovní agentury, ale zvýšit platy slovenským zaměstnancům! Na to jsou politici v ČR moc slabí si takto dupnout!“ posteskl si Tomáš K. „Díky našemu členství v EU jsme velmi stabilní zemí s minimální nezaměstnaností. Jsme šestou nejbezpečnější zemí světa a sedmou nejméně zadluženou v EU. Naše ekonomika roste rychleji, než je evropský průměr. Nenechte si namluvit nepravdivé věci,“ reagoval Herman.

Další čtenář by se chtěl stát členem KDU. „Se stranou sympatizuji a schvaluji její program. Mám ale špatné svědomí, které mě trápí. Za hluboké totality jsem byl v KSČ a jen dva roky v LM (lidové milice-pozn.red.). Tam jsem musel vstoupit, abych dostal svého syna na VŠ. Myslíte si, že by to bylo na závadu? Nikdo by se to nedozvěděl, jen abych měl klid v duši,“ napsal čtenář. Herman odpověděl, že při vstupu do KDU-ČSL je třeba pravdivě odpovědět i na dotazy, které se týkají členství v KSČ a LM. „Nerozumím Vaší poznámce, že by se to nikdo nedozvěděl. Vy to přece víte, a kdybyste to zatajil, tak neuvádíte pravdivé údaje. A to je přece vážný problém. Naopak by bylo třeba příslušné organizaci na členské schůzi Vaše pohnutky otevřeně sdělit a ponechat na členské základně, aby Vaši žádost posoudila,“ vysvětlil Herman.

Pan Pospíchal žádal Hermana o vyjádření k situaci, která se týká hlasování pro okleštěný zákon o registru smluv. Toto hlasování bylo podle čtenáře pravým opakem volebního programu KDU-ČSL. „Zcela jistě to byl jeden z bodů, na jehož základě vám spoustu voličů dalo hlas,“ podotkl Pospíchal. „Uvědomujeme si to a v senátu se pokusíme prosadit původně domluvený půdorys registru smluv,“ reagoval Herman.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…