Chtěl být slavný, mocný a bohatý... Vzpomínky na Davida Ratha od muže, který se s ním střetával už před dvaceti lety

23.07.2015 20:03

Někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Hned v úvodu politoval Davida Ratha. Srovnal také svou kauzu s Rathovým případem. Jasně také řekl, že ČSSD čeká podobný očistný proces, jakým si prošla ODS, přičemž nerozumí tomu, proč jsou voliči k ČSSD tak shovívaví. Rath šel prý do politiky zkrátka proto, aby se stal mocným, slavným a bohatým.

Chtěl být slavný, mocný a bohatý... Vzpomínky na Davida Ratha od muže, který se s ním střetával už před dvaceti lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

K verdiktu soudu se Svoboda nechce vyjadřovat, protože neměl k dispozici vyšetřovací spis. „Je to ale věc, která ve mně vzbuzuje určitý lidský soucit s Davidem Rathem, protože osm let ve vězení by pro něj znamenal konec v lékařské praxi, což nastává po pěti letech nečinnosti... A on nikdy nebyl špatný lékař,“ konstatoval host.

Do takto těžké situace se ale Rath dostal sám, což jeho případ odlišuje od kauzy samotného Svobody. I on je v hledáčku vyšetřovatelů, ale svou kauzu považuje za proces na objednávku, zatímco Rath se téměř jistě dopustil korupce. Svoboda také zdůrazňoval, že Rath byl blízkým spolupracovníkem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka a spolupracoval i se současným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). A teď se ČSSD tváří, že s Rathem nemá nic společného. Proč tedy lidé mluví o korupci v ODS s odvoláním na kauzu Jany Nagyové-Nečasové, kde ovšem nepadl žádný pravomocný verdikt. Občanští demokraté si přesto prošli očistou. „A já jsem přesvědčen, že ČSSD čeká totéž,“ konstatoval.

„Já si myslím, že David Rath šel do politiky s jediným cílem, a to aby se stal slavným, mocným a bohatým,“ zaznělo také v pořadu. Do značné míry se mu to také povedlo, protože má charisma a je to skvělý řečník. „Je to takový úhledný chlapec,“ doplnil Svoboda. Zároveň si však posteskl, že Rath používal své kouzlo jen ku svému vlastnímu prospěchu, nikoli ku prospěchu české společnosti.

Svoboda také nechápe, jak si mohou voliči sociální demokracie myslet, že je strana čistá, pokud s takovou vervou odsuzují údajnou korupci v ODS. Vynadal také médiím za to, že píší o soudech s politiky, ale pokud dojde k jejich očištění, výrazných titulků už se čtenáři nedočkají. „Vzpomeňte si, jak nedávno běželo i v ČT, že proběhne soud s exprimátorem, kterého žaloval Ivo Rittig, ale už se nikde nepsalo, že soud smetl tu žalobu ze stolu,“ podotkl host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…