Chtěl jsem být rytířem a ochráncem, prozradil nový předseda Úsvitu

10.08.2015 19:14

Předseda obrozeného Úsvitu – Národní koalice Miroslav Lidinský zavítal do pondělního Interview ČT24. Popsal, co ho přivedlo do armády a do politiky. Jasně řekl, které uprchlíky bychom měli přijímat a které posílat zpět. Předložil také svou vizi, jak by v tuto chvíli měla fungovat OSN. Pár slov ovšem padlo i na adresu domácích politických témat, jako je elektronická evidence tržeb.

Chtěl jsem být rytířem a ochráncem, prozradil nový předseda Úsvitu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý bojovník české armády Miroslav Lidinský, jenž v Afghánistánu přišel o nohu

„V mládí mě na uniformách nic nelákalo, ale chtěl jsem být rytířem, ochráncem,“ prozradil hned v úvodu. Armáda ho oslovila při plnění základní vojenské služby, po níž se přihlásil k policii. Po svém zranění v Afghánistánu se zajímal o propojení sportu a života handicapovaných, politika ho nejprve nezajímala.

Není mi lhostejná bezpečnost mých dětí

O politiku se v širším měřítku začal zajímat až v posledním roce, protože mu jako rodiči není lhostejné, co bude dál s naší zemí. Konkrétně Úsvit si vybral, neboť ho oslovil duch spolupráce, který v obrozené straně po odchodu Tomia Okamury zavládl. Základním cílem hnutí je i dál prosazovat principy přímé demokracie, ale také bezpečnostní otázky Česka.

„Pokud někdo utíká z válečného konfliktu, předpokládám, že s sebou vezme svou rodinu, zastaví se na prvním bezpečném místě a bude se chtít vrátit do své země, až se tam situace zklidní,“ uvedl Lidinský, když popisoval, jak vnímá uprchlíky. Ostatní migranty bychom měli posílat zpět. Státy EU prý v tomto směru nedělají dost, nedostatečně chrání své hranice.

Jestliže armáda dnes tvrdí, že nemá kapacity na spolupráci s policií při případné ochraně hranic, podle Lidinského to nemusí být tak úplně pravda. Vždyť se podívejme na to, že armáda hlídala prostor muničního skladu ve Vrběticích nebo chránila Prahu při různých mezinárodních summitech. Takže armáda určitě kapacitu na ochranu naší zelené hranice má.

Ruku k dílu by ovšem měla přiložit Organizace spojených národů, která by měla organizovat operace na snížení napětí v krizových oblastech. „Každá koruna, která se zde vynaloží na uprchlíky, by měla být investována v oblastech, kde probíhají stabilizační operace, do jejich infrastruktury a tak podobně,“ popsal svůj pohled Lidinský.

V obecné rovině konstatoval, že v EU rozhodně nejsou dobře nastavená pravidla pro přijímání uprchlíků. Ale pokud se prokáže, že je to člověk, který prchá z válečného konfliktu, tak tam určitě ano,“ poznamenal Lidinský k otázce přijímání uprchlíků. Ekonomické migranty by však nepřijímal. Musíme si prý jasně říci, jak velké na to máme kapacity. Už dnes ostatně vidíme, že Velká Británie posiluje ochranu přímo ve Francii, aby zabránila přílivu dalších uprchlíků na ostrov.

K elektronické evidenci tržeb

Nakonec se jako nový předseda parlamentní strany vyjadřoval k dalším politickým otázkám. Dal jasně najevo, že nesouhlasí se zavedením elektronické evidence tržeb v podobě, jakou prosazuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). Nechtěl se však příliš vyjadřovat k otázce prolomení limitů těžby uhlí. V tuto chvíli to nepovažuje za vhodné.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…