Chtěl jsem se zabít. Uprchlík z Iráku popisuje, jak se mu žije v Česku

20.07.2019 14:48

Chtěl jsem utéct do Finska a skončil jsem v Česku. Přemýšlel jsem, že se zabiju. Těmito slovy svou situaci popisuje Iráčan Saeed Hamdan z Mosulu, který uprchl před zrůdami Islámského státu. V rozhovoru pro server iDNES.cz popsal, jak se mu již čtvrtým rokem žije ve středoevropské kotlině.

Chtěl jsem se zabít. Uprchlík z Iráku popisuje, jak se mu žije v Česku
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Z Iráku uprchl do Turecka, kde se snažil pracovat, jenže jeho zaměstnavatelé ho sice nechali odvést kus práce, ale pak mu za ni nezaplatili. Rozhodl se tedy zkusit štěstí v Evropě. Mimo jiné se chtěl vrátit ke studiu. Z Turecka se na člunu vydal s desítkami dalších lidí do Řecka, odtud do Maďarska a z Maďarska se chtěl dostat do Německa a dál do Finska. Jenže pašerák ho vysadil v Česku a odjel. U nás ho v jednu chvíli našli policisté a umístili ho do azylového centra ve Středočeském kraji.

„Pomáhala mi Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU). Ta například kontaktovala mou rodinu, která o mě nevěděla po dobu tří měsíců,“ uvedl Hamdan.

Když se dozvěděl, že by mohl být deportován na jih Evropy, chtěl se zabít. „Poprvé jsem se chtěl zabít. Rozřezal jsem si ruku a skončil v nemocnici. Když jsem měl být deportován podruhé, OPU mi poradila, ať si zažádám o azyl. Že získám více času. Zároveň mi řekli, že nás podle zákona nemohou držet v centru déle než šest měsíců. Potom nás musí propustit. To se stalo mně,“ prozradil žadatel o azyl.

V azylovém centu se seznámil s dívkou z již zmíněné neziskové organizace a zamiloval se do ní.

„Během prvního roku jsem se naučil jazyk, našel si práci, udělal si řidičák... V druhém roce jsem si vzal Karolínu za manželku. Nedávno jsme si vzali hypotéku a máme dům v Krušovicích. Letos v září nastupuji na vysokou školu, budu studovat mezinárodní vztahy v Praze. Chtěl bych v Amazonu postoupit na manažerskou pozici a na to je potřeba vysokoškolské vzdělání. V květnu 2018 mi skončil status azylanta. Díky Karolíně jsem si mohl zažádat o přechodný pobyt. Ten jsem dostal,“ prozradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…