Chtěl někdo otrávit Babiše? Dopis, který ve čtvrtek dostalo Ministerstvo financí, obsahoval smrtelnou dávku jedu

24.11.2014 10:08

V obálce, která ve čtvrtek dorazila na Ministerstvo financí, byla smrtelná dávka jedu. ČTK to dnes řekl mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník. Zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly. Již v úterý přišla na Ministerstvo vnitra obálka s kyanidem.

Chtěl někdo otrávit Babiše? Dopis, který ve čtvrtek dostalo Ministerstvo financí, obsahoval smrtelnou dávku jedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Policie informace o podezřelých zásilkách z minulého týdne nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování komentovat. „Případem se stále intenzivně zabýváme," řekla dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Podle dřívějších informací Ministerstva financí zásilka obsahovala bílý krystalický prášek. K ohrožení života ani zdraví žádného ze zaměstnanců ministerstva nedošlo. Stejný den dorazil bílý prášek i na adresu Správy Pražského hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. Testy této látky ale podle Pokorníka byly bez radioaktivních či biologických nálezů. Do televize Prima dorazila podezřelá zásilka s bílým práškem v pátek. Ani ta podle testů laboratoře nebyla toxická.

Začalo to obálkou pro Chovance

Sérii podezřelých zásilek odstartovala v úterý obálka, která přišla ministrovi vnitra Milanu Chovancovi. Ta obsahovala dvě ampule kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy.

Premiér Bohuslav Sobotka nechtěl minulý týden situaci přeceňovat. Není to podle něho nic, co by ohrožovalo bezpečnostní situaci v České republice.

Naposledy se zásilky s bílým práškem v Česku objevily v září, kdy je obdržely některé úřady včetně Hradu. Podle vyjádření Chovance není pravděpodobné, že by minulý týden šlo o stejného pachatele jako v září. Zásilky s podezřelým obsahem se objevovaly i dříve, ale žádná z nich podle dostupných informací neobsahovala nebezpečnou látku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…