Chtěli jsme pro našeho eurokomisaře něco pořádného a dostaneme... Ódéesák Fiala si postěžoval v rádiu

24.07.2014 18:09

Předseda ODS Petr Fiala se obává, že Česká republika dostane v Evropské komisi na starost nedůležité portfolio, například pro mnohojazyčnost. Zapříčinit by to prý mohla vláda, která se dlouho nedokázala shodnout na svém kandidátovi.

Chtěli jsme pro našeho eurokomisaře něco pořádného a dostaneme... Ódéesák Fiala si postěžoval v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Česká republika měla mít mnohem dříve kvalitního kandidáta a toho prosazovat,“ uvedl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Petr Fiala. Nakonec byla vybrána ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Ten výběr přišel pozdě a celá ta hra kolem cest pana Sobotky do Bruselu… To už byla jenom hra, jak může pan Sobotka ustoupit panu Babišovi,“ míní.

Jourová byla údajně vybrána jako kompromis, jde však o kandidátku hnutí ANO. Nejraději by dostala na starost oblast regionálního rozvoje. „Já bych opravdu nechtěl, aby Česká republika měla eurokomisaře pro mnohojazyčnost nebo podobně. To by bylo úplně k ničemu,“ dodal Fiala.

Podle něj by pro Česko byly ideální rezorty dopravy či energetiky. „Musíme být schopni prokázat nějakou sílu a rozhodnout, a to jsme zatím neprokázali,“ obává se šéf občanských demokratů.

V rozhlase vysvětloval i postoj své strany ke středečnímu hlasování v Poslanecké sněmovně. Vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců chtěla v rámci novely zákona o spotřebních daních podpořit tzv. zelenou naftu pro zemědělce. Díky 17 hlasům sociálních demokratů ale prošel i pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD). Později však poslanec ČSSD Ladislav Šincl zpochybnil své hlasování. Sněmovna jeho námitku přijala a o novele by se tak mělo znovu hlasovat v pátek. 

Opozice včetně Fialy se v tomto případě zlobí, že pozměňovací návrh se dal zvrátit i čistě legálním způsobem, například při hlasování v Senátu. Zákon by měl podle Fialy platit pro všechny stejně. „Pokud bude vláda pokračovat tímto způsobem, tak nevylučuji, že tu ústavní stížnost podám,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…