Chtěli se tenkrát přeprasit jinam, ale Klaus to odmítal. Doktor Macek odpovídá Schwarzenbergovi

30.10.2014 11:53

Miroslav Macek dnes na blogu zavzpomínal na začátek devadesátých let, aby vyvrátil některá tvrzení Karla Schwarzenberga. Ten se rozpovídal o tehdejší roli Václava Klause, a podle Macka, který byl v té době místopředsedou ODS, navykládal několik nesmyslů.

Chtěli se tenkrát přeprasit jinam, ale Klaus to odmítal. Doktor Macek odpovídá Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Ještě předtím se ale pozastavil nad podivnou kauzou režiséra Roberta Sedláčka, který v úterý přebíral z rukou prezidenta státní vyznamenání v tričku a mikině. Mnozí se nad tím pohoršovali, zejména expert na etiketu Ladislav Špaček se rozpovídal hned v několika médiích. Podle Macka ale řešíme důsledky místo příčiny, protože celému faux pas se prý snadno dalo zabránit dopředu.

„Každá slavnostní akce by totiž měla mít předepsaný dress code, a kdo jej nedodrží, nebude prostě vpuštěn, byť by to byl ministerský předseda nebo někdo z vyznamenaných. A je to,“ poradil pro příště doktor Macek.

Pak se vrátil k rozhovoru předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro magazín Týden. Ten se mimo jiné rozpovídal o současné Ústavě a postěžoval si, že byla od počátku deformovaná politickým vlivem. Tím politikem, který ji pro své osobní zájmy pošramotil, byl prý tehdejší ministerský předseda.

„Současná Ústava vznikla na míru požadavků Václava Klause, který chtěl slabého prezidenta a potřeboval Senát, kam by se případně uklidili poslanci Federálního shromáždění,“ postěžoval si. A tím popudil doktora Macka, který tehdy jako místopředseda ODS byl u politických jednání a považoval za nutné Schwarzenberga opravit.

Rozhodně to prý nebyl Václav Klaus, kdo chtěl zakládat Senát, ke kterému měl i později značně odtažitý vztah. „Do Senátu se chtěli po vzoru České národní rady `přeprasit`, jak se tehdy říkalo, někteří poslanci Federálního shromáždění, Václav Klaus byl však silně proti,“ zavzpomínal Macek.

Proto prý také byly první volby do Senátu až v roce 1996, kdy už Klaus neměl takovou politickou sílu a nemohl vzniku druhé parlamentní komory účinně bránit.

Co přesně Miroslav Macek napsal:

A opět, pokolikáté už, se vehementně diskutují důsledky namísto jednoduché příčiny. Tentokrát jde o ustrojení některých vyznamenaných dne 28. října na Hradě.
Každá slavnostní akce by totiž měla mít předepsaný „dress code“, a kdo jej nedodrží, nebude prostě vpuštěn, byť by to byl ministerský předseda nebo někdo z vyznamenaných.
A je to.

Karel Schwarzenberg v časopisu Týden:
Současná Ústava vznikla na míru požadavků Václava Klause, který chtěl slabého prezidenta a potřeboval Senát, kam by se případně uklidili poslanci Federálního shromáždění.
Dodávám:
To je nesmysl. Do Senátu se chtěli po vzoru České národní rady „přeprasit“, jak se tehdy říkalo, někteří poslanci Federálního shromáždění, Václav Klaus byl však silně proti. Proto byly první senátní volby až v roce 1996, kdy už Klaus neměl zdaleka takovou politickou sílu Senát bojkotovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…