Chtěli změnit Drábkův zákon, už se to nestihlo. Prý na to doplatí zdravotně znevýhodnění

03.09.2013 9:50

Zdravotně znevýhodněné osoby mohou přijít o práci. Může za to prý bývalý ministr práce Jaromír Drábek, protože v jeho éře se ministerstvo rozhodlo zrušit status zdravotně znevýhodněných osob a tím i zvýhodnění pro jejich zaměstnavatele. Zákon chtěli opět změnit poslanci dolní komory, ale nezbyl čas. Nemůžeme s tím nic dělat, řekl k problému deníku Týden.cz ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Chtěli změnit Drábkův zákon, už se to nestihlo. Prý na to doplatí zdravotně znevýhodnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Poslanci nestačili kvůli rozpuštění sněmovny projednat novelu zákona o zaměstnanosti, mimo jiné měla prý zabránit zrušení statusu zdravotně znevýhodněných osob. Tisíce lidí kvůli tomu mohou přijít o práci, varují zástupci zdravotně postižených.

Týden.cz vysvětluje pojem zdravotně znevýhodnění lidé. Jsou to lidé se zdravotními potížemi, například prý s těžší formou astmatu, poruchou zraku, stabilizovanou roztroušenou sklerózou nebo epilepsií. Nemají sice nárok na invalidní důchod, kvůli svému handicapu však nemohou vykonávat mnoho povolání. Jejich zaměstnavatelé prý však mají určité výhody, a mohou si proto snáze dovolit tyto lidi zaměstnávat.

Ministerstvo práce pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) prý ve snaze uspořit na státních výdajích rozhodlo status zdravotně znevýhodněných osob a tím i zvýhodnění pro jejich zaměstnavatele od roku 2015 zrušit.

Pokus o nápravu se nestihl dokončit

Letos však ministerstvo dospělo k závěru, že by byl nesmysl dosavadní systém ničit. Novelu zákona o zaměstnanosti však poslanci kvůli rozpuštění sněmovny již nestačili projednat a schválit. "Zásadní problém je, že k 31. 12. 2013 končí většina posudků o uznání OZZ a nové posudky či jejich prodloužení není ze zákona možné. Tím je ohroženo několik tisíc pracovních míst pro tyto osoby," konstatovala v souvislosti s tím Národní rada osob se zdravotním postižením.

Problém uznává i ministr práce v demisi František Koníček. "Neprošlo to sněmovnou, čili teď je to návrh, který je 'zaparkovaný' ve vládě a s tím nikdo nic neudělá," řekl on-line deníku Týden.cz Koníček.

Mnozí zdravotně znevýhodnění a jejich zaměstnavatelé tak prý mají jedinou naději: Urychlené projednání novou sněmovnou, která vzejde z voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…