Chudáci, oni mrznou! Navštívili jsme kvůli uprchlíkům Bělehrad a zjistili jsme, že vše je jinak

20.02.2017 4:42

REPORTÁŽ Mladí a veselí muži tvoří naprostou většinu stovek migrantů v srbském hlavním městě Bělehradě. Centrum města je jimi zahlceno a běžně prý kradou a přepadávají ženy nebo děti. Ve městě ale během tuhé zimy mrznou dobrovolně, pobyt v detenčních centrech odmítají, bojí se prý, že by se nedostali do zemí EU. ParlamentníListy.cz navštívily Bělehrad a zmapovaly mnohem víc.

Chudáci, oni mrznou! Navštívili jsme kvůli uprchlíkům Bělehrad a zjistili jsme, že vše je jinak
Foto: Radim Panenka
Popisek: Migranti v hlavním městě Srbska Bělehradě

Českými médii se poslední dobou šíří zprávy, že s uprchlíky, kteří aktuálně pobývají v Srbsku a především v jeho metropoli, je krutě zacházeno a že jsou v třeskutých mrazech nuceni spát venku ve stanech.

ParlamentníListy.cz se proto vydaly do Bělehradu, aby vše zmapovaly. Naše zjištění, kupodivu, jsou zcela jiná a ukazují, že realita nemá s uvedenými zprávami některých českých mainstreamových médií mnoho společného.

Podle několika oficiálních odhadů se počet běženců v srbském hlavním městě pohybuje mezi 1500 až 2000 lidmi. Vesměs jde o migranty z Blízkého východu, ale i z Afriky. Ti se volně pohybují po Bělehradě, nejsou a hlavně nechtějí být nikým omezeni.

Přitom srbský stát má několik detenčních center po celé zemi, kam migranty umisťuje. V těchto místech je pro všechny zajištěno běžné vytápěné ubytování s pravidelnou teplou stravou několikrát denně, oblečením i pravidelnou lékařskou péčí. To vše pochopitelně zdarma.

Informace ze srbského ministerstva vnitra říkají, že stát má v uprchlických táborech k dispozici volná místa a byl by schopen zajistit ubytování pro všechny. Nikdo tedy mrznout nemusí. Podle sdělení několika zdrojů jak z prostředí srbských vládních úřadů, tak z bezpečnostních složek, pobývají migranti v Bělehradě naprosto dobrovolně.

Anketa

Je správné, když jde někdo za mříže kvůli pomočení a spálení Koránu?

3%
97%
hlasovalo: 15625 lidí

Znamená to, že naprosto dobrovolně mrznou, dobrovolně si odpírají možnost mít v letošní těžké zimě teplé obydlí, pravidelný přísun jídla atd. „V žádném případě na ty lidi stát nekašle. Naše úřady mají dostatek volných míst. Jenže oni tam prostě nechtějí. Několikrát je byli přemlouvat a nabídli jim zajištění převozu do těch táborů, ale oni řekli, že v žádném případě,“ konstatoval náš zdroj pohybující se na významné pozici bělehradských bezpečnostních složek. Redakce jeho jméno zná, byla s ním v kontaktu osobně, ale kvůli možným postihům si nepřál zveřejnit své jméno.

Úřady se prý domnívají, že se běženci bojí deportace nebo povinnosti se registrovat jako uprchlík mimo EU. „Větší blbost než to, že je necháváme mrznout a nemáme slitování, jsem neslyšel. Naopak máme občas příliš velké slitování. Jenže oni prostě nikam nepůjdou. Touží se dostat aspoň do Maďarska, tedy do EU, a registrovat se tam,“ sdělil nám uvedený zdroj.

Podle jeho sdělení, které potvrzují i snímky ParlamentníchListů.cz, tvoří více než 90 procent migrantů mladí muži, zhruba ve věku 20–35 let. „Klidně přitom spí v napůl krytých parkovištích, kde mrzne stejně jako venku. Mají tam stany, vrstvy dek, spacáků a krabic. V centru města je pro ně k dispozici jakési centrum, kam si chodí hlavně nabíjet telefony. K dispozici je tam i jídlo, ale toho většina nevyužívá. Stačí se porozhlédnout po městě u stánků s rychlým občerstvením, většina z nich jí tam, přestože je to drahé,“ pokračuje muž z bezpečnostních složek.

Na otázku, kde berou běženci na poměrně nákladný život peníze, jen krčí rameny. „Těžko říct, nechci spekulovat, držím se faktů. Jediné, co k tomu mohu říct, je, že si vybírají zcela běžně z bankomatů částky v přepočtu kolem 500 eur,“ zní jednoznačné informace.

Zmíněné zastřešené centrum uprostřed Bělehradu reportér PL navštívil. Spravuje ho UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) a pracují v něm mladí aktivisté. Svým doprovodem byl reportér upozorněn, že v případě dotazů musí aktivistům říct, že chystá oslavný článek na téma, jak uprchlíci trpí, jinak by tam ani nebyl vpuštěn. Během pobytu našeho reportéra pracovnice neziskovky také upozornila, že fotit může vše kromě prostor vyhrazených pro malé děti. Nutno říci, že tam malých dětí bylo kolem pěti. Zbytek osazenstva (převážně si nabíjejícího mobily) tvořilo asi 150 snědých mladíků. V tomto místě, kam se migranti chodí krom přístupu k elektrickým zásuvkám spíše jen ohřát, působí i další mezinárodní neziskovky Oxfam nebo Lékaři bez hranic.

Taková byla situace v létě 2015:

Naprosto běžná je prý v Bělehradě tzv. drobná kriminalita, kterou policie příliš neřeší. A pokud pachatele chytí, nic se mu nestane. „Pozornost je věnována jen těžkým zločinům, kterých ale zatím v Srbsku naštěstí moc nebylo, byť jsme jich několik zaznamenali. Naposled byl ve městě Obrenovac zjištěn případ pokusu krádeže dítěte. Skupina migrantů přepadla mladou matku, která šla se svým dítětem po městě. Naštěstí jí ale pomohli místní a k ničemu nedošlo. Tady v Bělehradě spíš policie chrání migranty, aby ‚na ně‘ místní nemohli. Po centru Bělehradu dochází hlavně k přepadávání žen a dětí skupinami mladých migrantů. Na chlapy si ale netroufnou, ti by si poradili. Kradou třeba osobní věci nebo cennosti. Takové přepadávání není nijak neobvyklé. Před časem skupinka asi dvou set běženců spala v přízemí jedné opuštěné budovy, která sousedí s mateřskou školou, takže rodiče zastavovali auty přímo u budovy školky, děti vodili až dovnitř a zase takhle vyzvedávali,“ popisuje dění v srbské metropoli náš zdroj a průvodce reportéra zároveň.

Problémem je i zničené město. Parky jsou totálně zdevastované. Velký park před hlavním autobusovým nádražím byl dlouhou dobu místem, kde tisíce migrantů dlouhodobě žili. „Poté, co je odtud policie vytlačila, musel se celý park obnovit. Zem byla natolik nasáklá močí a výkaly, že musela být silná vrstva zeminy úplně sňata, odvezena a nahrazena novou hlínou, kam byl poté nanovo vyset trávník. Podobný osud čeká ostatní parky po městě. A ještě případ za všechny. Než museli migranti z toho parku od autobusáku odejít, místní se tam moc neodvážili. Jednou se stalo, že si přes park zkracovala cestu žena s kočárkem a když ji viděl mladý imigrant, sundal si kalhoty a začal masturbovat. V jedné ruce držel penis, ve druhé nůž a křičel ‚Afghánistán, Afghánistán!‘ Stál jen pár metrů před ní a chtěl k ní běžet, ale skupina místních kluků to viděla a zachránila ji. Co víc chcete slyšet?“ uvedl náš doprovod a zdroj z bezpečnostních složek v Bělehradě.

Takto vypadal park před bělehradským autobusovým nádražím v roce 2015:

A takhle, po vytlačení migrantů policií a navezení nové hlíny, vypadá dnes:

Ten reportéra PL, byť výrazně maskován, provedl po nejkritičtějších místech metropole, kde se migranti zdržují. Sám si dokonce stěžoval na příliš solidární přístup své vlády. A není sám. S migranty ve městě má problém značná část srbského obyvatelstva.

„Óoo, migranti, to je zlo! Jasně, jsou to lidi jako my, ale co chtějí v Evropě dělat? Pracovat nebudou, jen budou ždímat sociální programy. Ať se o ně postará tetka Merkelová, ona je pozvala! Co my s nimi tady? Však se podívejte, kolik jich tu je. Jen dělají bordel a kradou. Takže kriminalita rostě. Váš prezident to dělá skvěle, já mám Zemana rád. A nezapomeňte, že Miloš je srbské jméno! Je to prostě bojovník,“ rozohnil se taxikář Zoran, zhruba padesátník, při jízdě po centru města. Téma migrantů otevřel sám, když zastavoval u přechodu a skupina asi deseti jich přicházela cestu.

Později už na otázku PL pokračoval ve vyprávění ohledně údajné kriminality. „Přepadávají, kradou. Jsou to jen kluci do třiceti. Jak se skupině takových deseti ubrání ženská nebo dítě? Jsou jak naši cigáni. No ale vlastně ti jen kradou, nedělají žádné teroristické útoky. Hrůza! Tohle jednou v Evropě celé bouchne,“ vyprávěl taxikář, když reportéra ParlamentníchListů.cz vysazoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…