Chudák Václav Klaus. Takhle dopadly jeho knížky

29.07.2014 12:17

Bulvár si tropí žerty z bývalého prezidenta Václava Klause. Ten je znám jako plodný autor, ale jeho knihy nejdou na odbyt. Knihkupci ve snaze zbavit se jich snižují ceny. Tržní mechanismus, který Klaus léta vzýval, je teď předmětem škodolibosti.

Chudák Václav Klaus. Takhle dopadly jeho knížky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Posmutnělý výraz Václava Klause a cedulka „chcete mě", známá z televizního pořadu, pokoušejícího se udat psy z útulků. Takovým obrázkem glosuje deník Blesk fakt, že knihy Václava Klause se již neprodávají za původní stokorunové sumy, ale často dokonce ani za desetikoruny. Nejnověji lze exprezidentovy publikace zakoupit již za devět korun.

Tradiční výroční soubor projevů, článků a zdravic prezidenta Klause, nazývaný „Rok první" až „Rok desátý", se vždy tiskl v mnohatisícových nákladech. Po Klausově amnestii však poslední ze série prezidentských ročníků leží na pultech bez zájmu. „Knihy jsme dali do plošného výprodeje už vloni, kdy jsme potřebovali uvolnit skladové prostory," uvedla pro Blesk Veronika Presová z nakladatelství Euromedia.

Podle informací z vydavatelství byl „Rok desátý" vydáván v nákladu tři tisíce kusů, do výprodeje šla asi třetina výtisků. Ani po roce se však zásoby netenčí. Proto obchodníci sáhli k dalšímu razantnímu snížení ceny. Jak redaktoři Blesku zjistili, leckde je Klaus ve slevě nabízen za pouhých devět korun. Pro srovnání - za více než trojnásobek lze ve stejném obchodě zakoupit například pěnové figurky na zeď pro děti. Podle Presové taková cena v žádném případě nepokryje ani náklady vydavatelství, účelem je pouze se knih zbavit.

„Větší zájem je i o pískající plyšové hračky. Asi budu muset naopak já platit zákazníkům, aby si ty `bichle` někdo odnesl," postěžovala si jedna z prodavaček. Blesk však pro férovost dodává, že Klaus není jediným politikem, jehož knihy lze sehnat „levněji než bochník chleba".

Například audionahrávka knihy Tomio Okamury Umění vládnout, kde jednotlivé státoprávní úvahy předčítá sám předseda Úsvitu v dialogu s herečkou Hanou Maciuchovou, se prodává za 29 korun. Jen o korunu nad Klausem se drží Jiří Paroubek se svou knihou Plnou parou v politice. Rekordmankou je však v tomto směru Jana Bobošíková. Její knížku „Nebudu mlčet", původně nabízenou za 249 korun, si nakonec mohli čtenáři koupit za „bůra", tedy za pět korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…