Chudí lidé se čím dál více zadlužují. Teď to potvrdil i průzkum

17.02.2014 20:21

Společnost STEM prováděla průzkum, jak hospodaří české domácnosti. Zajímala se například, zda mají více úspor nebo půjček, jakým způsobem domácnosti investují nebo jaké závazky momentálně splácí.

Chudí lidé se čím dál více zadlužují. Teď to potvrdil i průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Z průzkumu prováděného v lednu vyplynulo, že více než polovina domácností je v „plusu“ a převažují u nich úspory. Necelá třetina má bilanci vyrovnanou a pouze u necelých dvaceti procent převažují závazky. Plných 28 procent domácností nemá žádné půjčky a rodinný život financuje pouze z úspor. U rovné čtvrtiny potom úspory nad půjčkami převažují. U 13 procent naopak půjčky převažují nad úsporami a 5 procent přiznává, že žádné úspory nemá a své investice financuje pouze z půjček.

Celý průzkum ZDE.

Agentura rovněž zaznamenala, že využívání půjček a úspor je odlišné podle životní situace respondenta. Vyšší míra zadlužení je typická pro mladou generaci, lidi s nižším vzděláním, nezaměstnané, ale také ženy v domácnosti. Lidí, u kterých převažují úspory, podle STEMu od loňského roku přibylo. Specifickou skupinou jsou ale lidé se základním vzděláním, u kterých naopak meziročně narostlo zadlužení.

U lidí, kteří se považují za špatně majetkově zajištěné, je přitom poměr dluhů výrazně vyšší. Půjčky převažují u šedesáti procent z nich.

Když se STEM ptal, jakým způsobem lidé investují, zjistil jednoznačně nejvyšší oblibu penzijního připojištění, které si platí 63 procent dotázaných. Následuje životní pojištění a stavební spoření. Více než dvě pětiny investují do bytů a nemovitostí, přes třicet procent využívá spořících účtů.

Pokud jde o závazky, vládnou hypoteční úvěry společně s úvěry ze stavebního spoření, po kterých sáhlo dohromady přes dvacet procent oslovených. Následují srovnatelně populární spotřebitelské úvěry a peněžní půjčky. Oboje je pochopitelně mnohem častěji využíváno lidmi, kteří se ocitli ve složité finanční situaci.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …