Chudinka, podrazáci. Drsná přestřelka mezi Kalouskem a Nečasem

24.05.2013 6:56

Rozpor mezi pražskou ODS a TOP 09 se přenesl i na vládní úroveň. Odvolaný primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i vrcholní představitelé strany jsou přesvědčeni, že převrat v Praze řídil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vzájemně na sebe začali slovně útočit a kritizovat jedni druhé.

Chudinka, podrazáci. Drsná přestřelka mezi Kalouskem a Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"To, že se Miroslav Kalousek k celé věci vyjadřoval možná ještě více než sami pražští radní, vzbuzuje otazníky. Jednoznačně to ukazuje tendenci TOP 09 k destruktivní, intrikářské politice, nebo spíše poitikaření," uvedl na adresu topky premiér Petr Nečas (ODS).

Premiér přitom nevyloučil, že krize pražských radních může mít dopad i na vládu. "Bude záležet na tom, jestli TOP 09 zvolí taktiku intrikaření i nadále," cituje premiéra MF Dnes.

TOP 09 si ostrá slova nenechala líbit. "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," řekl předseda Karel Schwarzenberg.

Chudinka pan premiér

"Pan premiér neměl dobrý den. Bylo toho na něj, chudinku, trochu moc. Až se z toho vyspinká, tak to bude zase dobré. Pochopí, že kdyby TOP 09 přenášela problémy z komunální úrovně do vlády, tak bychom se s ním jako premiérem už dávno nebavili," nebral si servítky Kalousek. A vyprovokoval tak další reakci Nečase.

"Já se na něj nezlobím, zcela jistě podlehl viróze. Jak je všeobecně známo, patří mezi dva politiky, kteří virózám podléhají vůbec nejčastěji. Protože ve zdravém stavu nepředpokládám, že by takový výrok mohl pronést," reagoval v rozhovoru pro iDnes.cz ironicky premiér. Nutno podotknout, že slovo viróza se po účasti prezidenta Miloše Zemana u korunovačních klenotů stalo výrazem pro stav podnapilosti.

Nic nedokázali, chtějí se zviditelnit

Nečas v rozhovoru kritizoval působení TOP 09 v hlavním městě. V Praze podle něj topka nedokázala nic, a proto se prý rozhodla, že potřebuje získat primátorský post. "Figurky, které byly radními za TOP 09, nedokázaly předvést prakticky nic zřetelného a sdělitelného veřejnosti a teď zřejmě část představitelů TOP 09, včetně špiček, usoudila, že tím šémem, který to má změnit, je primátorský řetěz," uvedl.

Mimo jiné se premiér domnívá, že TOP 09 pošilhává po koalici s ČSSD. "Pokud vezmeme v potaz vývoj v Ústavu pro studium totalitních režimů, tak to nastavování výhybek tímto směrem je evidentní. Pokud k tomu přidáme, že někteří špičkoví představitelé TOP 09 neměli žádné problémy s vytvořením vládního projektu za účasti ČSSD a podpory komunistů, tak to je třetí kamínek mozaiky," řekl Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…