Chvála válečných fašistů, kteří vraždili statisíce. V členské zemi EU

31.05.2016 9:57

Více než sto bývalých státních představitelů, akademiků, novinářů a umělců z různých zemí v otevřeném dopise vyzvalo k odvolání chorvatského ministra kultury Zlatka Hasanbegoviče. Viní ho ve vztahu k fašistické minulosti z historického revizionismu a podrývání evropských hodnot. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Chvála válečných fašistů, kteří vraždili statisíce. V členské zemi EU
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Mezi signatáři výzvy je například bývalá kanadská premiérka Kim Campbellová, španělský exministr zahraničí Miguel Angel Moratinos nebo italský nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo.

Hasanbegović, vzděláním historik, má na kontě hned několik mimořádně kontroverzních výroků a účastí na akcích s ultrapravicovým nádechem. Zároveň pod jeho vedením resort kultury zásadním způsobem seškrtal státní příspěvek neziskovým a levicovým médiím.

Celý text je ZDE

Nedlouho po Hasanbegovičově nástupu do funkce média upozornila na novinový článek z roku 1996 v neofašistickém bulletinu, v němž oslavoval chorvatské ustašovské jednotky. Záhy poté se pak také na veřejnost dostalo video zachycující nynějšího ministra kultury, jak v roce 2012 v projevu označil konec Nezávislého státu Chorvatsko, jak byl Paveličův režim oficiálně označován, za největší národní tragédii a porážku.

Paveličův režim má podle dnešních odhadů na svědomí smrt 300 až 500 tisíc lidí – Srbů, Romů, Židů a odpůrců fašistické loutkové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…