Chválil mě Halík, volal Hřebejk! Pavel Novotný a dohra mejdanu s Ferim a schůzky s Kalouskem. A nové info o pomníku vlasovcům

14.12.2019 11:56

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) měl opět napilno a během 48 hodin svou návštěvou poctil hned několik zástupců jiných stran. S tím se pochlubil skrze sociální sítě a pochvaloval si pozitivní reakce na plánovanou stavbu pomníku vlasovcům. Hezké reakce prý starostovi přicházejí například od kněze Tomáše Halíka či od režiséra Jana Hřebejka. Pak Novotný prozradil porobnosti o své možné další spolupráci a přiložil též fotografie z divokého večírku s pirátskými poslanci či s poslancem Dominikem Ferim (TOP 09). Nevynechal ani návštěvu předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska v Řeporyjích.

Chválil mě Halík, volal Hřebejk! Pavel Novotný a dohra mejdanu s Ferim a schůzky s Kalouskem. A nové info o pomníku vlasovcům
Foto: Tomas Stacha
Popisek: Pavel Novotný, starosta Řeporyjí

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí
„Za posledních 48 hodin jsem mluvil s mnoha zástupci různých stran a hnutí. Mimo SPD a KSČM snad všech. S kým jsem z této sféry mluvil, tomu jsem připomněl, že tu máme v zastupitelstvu zástupce šesti stran a hnutí a stejně jsme byli ve složité situaci jednotní a jsem na to moc pyšný,“ prozradil na svém facebooku starosta. Zabředává tak do otázky jednotnosti zastupitelstva, které v tomto týdnu schválilo, že pražské Řeporyje nechají příští rok k 75. výročí konce druhé světové války postavit pomník padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, takzvaným vlasovcům.

Reakce do Řeporyjí směřují od mnohých osobností. „Přichází i moc hezké reakce z dalších sfér. Za všechny zmíním zdravice a slova podpory třeba od kněze Tomáše Halíka, kanoisty a olympijského vítěze Lukáše Pollerta, Ondřeje Havelky, volal Jan Hřebejk a další a další,“ shrnuje výčet Novotný.

Zaujala ho prý i myšlenka Českého rozhlasu. „Mimořádně mě zaujala také myšlenka, se kterou přišel zatím neformálně Český rozhlas a jeho Paměť národa, ale na to je zatím brzy, jsme na začátku jednání o nápadu, který určitě stojí za to sednout kvůli němu ke stolu a pokusit se vdechnout mu život,“ píše.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

A dodává, že je nyní velmi pyšný: „Bude s tím pomníkem určitě starostí, vím, že zdaleka ne všichni v Řeporyjích jsou z věci unešeni, tak naivní nejsem, ale jsem přesvědčený, že jsme udělali správnou a důležitou věc a jsem na Řeporyje a své zastupitele MOC pyšný!“

Podoba pomníku bude podle Novotného dále řešena, pravděpodobně by se na něm neměl objevit termín vlasovci. Řeporyjští navrhovali pomník doplnit vysvětlující tabulkou. Na ní má být uvedeno, jak vojáci Ruské osvobozenecké armády pomohli Čechům v boji proti nacistům, ale i jejich další nechvalné činy.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do tzv. Ruské osvobozenecké armády. S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům. Velitel jedné z divizí vlasovců vydal 6. května 1945 v Řeporyjích rozkaz, po kterém vlasovci přišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstání.

Ke svému příspěvku Novotný doplnil i fotografie, na nichž je zvěčněn se zástupci mnoha politických stran. Nedávno se řeporyjský starosta chlubil, jak mnohé z návštěv ostatních politiků probíhaly. Zmínil, jak ho poslanci Dominik Feri (TOP 09) a Jakub Michálek s Vojtěchem Pikalem (oba Piráti) prý unesli, načež započal velmi divoký večer. Údajně pak Novotný „platil dvacet zelených“. Do smrti prý nezapomene na to, jak ho mladí poslanci přivítali. Potěšilo ho to prý natolik, že by se do Sněmovny někdy rád vrátil.

Po akci s mladými poslanci Novotného čekala návštěva předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska přímo v Řeporyjích. „Bylo mi ctí dnes navštívit Řeporyje, pana starostu Novotného a jeho tým. Přijel jsem především proto, abych jim vyjádřil podporu a sympatie. Vážím si lidí, kteří se nebojí na veřejnosti stát si za svým názorem, i když ví, že odpovědí nebude jen potlesk,“ pochvaloval si následně Kalousek návštěvu Řeporyjí na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…