Chvalozpěvy na Halíka: Po Havlovi máme další osobnost světového významu

14.03.2014 18:01

Politolog Jiří Pehe poblahopřál na svých stránkách knězi a teologovi Tomáši Halíkovi za získání Templetonovy ceny. Pehe připomíná, že se jedná o obdobu Nobelovy ceny za náboženství. Všem možným kritikům nebo závistivcům tak ukazuje, o jak významné ocenění se jedná.

Chvalozpěvy na Halíka: Po Havlovi máme další osobnost světového významu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Cenu Johna Templetona uděluje porota složená z významných představitelů devíti světových náboženství za „pokrok ve výzkumu a objevy týkající se duchovních skutečností“.

Halík obdržel olympijskou medaili za dlouhodobé a výjimečné duchovní výkony

Halík vlastně získal duchovní olympijskou medaili. „Až na to, že k jejímu získání je zapotřebí výjimečných duchovních výkonů, a nikoliv jen v jednom závodě, ale po mnoho let,“ připomíná Pehe.

Řada českých osobností zažila útoky v momentě, kdy přesáhla svým významem hranice českého státu. „Halíkovi tak jistě budou i nadále mnozí vyčítat, že je katolickým duchovním nebo že schvaluje církevní restituce. Kritiky má kvůli svým neortodoxním postojům ovšem i uvnitř církve,“ uvádí Pehe. Podle něj se Halík stal terčem nevybíravých osobních útoků i ze strany lidí z okolí exprezidenta Václava Klause.

Po Havlovi máme v Halíkovi další osobnost světového významu

Pehe vyzdvihuje význam Templetonovy ceny a poukazuje na fakt, že se Halík dostal do společnosti významných osobností jako Matka Tereza, spisovatel Alexandr Solženicyn nebo filosofové Charles Taylor a Michael Novak.

Česká média by si prý měla všimnout, že Česko má v Halíkovi osobnost světového významu. Dalším takovým člověkem býval Václav Havel. Podle Peheho se žádné české osobnosti od dob Havla nebo Nobelových cen pro Heyrovského a Seiferta nedostalo podobného mezinárodního ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…