Chvilkaři zítra vyrazí s auty na Kavčí hory. Nová rada demonstrovala svou sílu, řádil Roll před kamerou

16.11.2020 18:47

Na pondělní demonstraci pod názvem Rok změny: Začínáme! spolku Milion chvilek, která se kvůli koronaviru konala on-line, se znovu upozorňovalo na kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda spolku Benjamin Roll se v úvodu pustil do úřadování prezidenta Miloše Zemana. A varoval před útokem na veřejnoprávní média.

Chvilkaři zítra vyrazí s auty na Kavčí hory. Nová rada demonstrovala svou sílu, řádil Roll před kamerou
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Benjamin Roll.

Úvodem promluvil předseda spolku Benjamin Roll. „Pandemie koronaviru zasáhla celou společnost. Je potřeba nacházet nové způsoby, jak se postavit proti nepravostem. Je třeba pojmenovat kauzy a problémy, které se za poslední půlrok staly,“ řekl na první internetové demonstraci, živě přenášené z pražského Lucerna Music Baru na Facebooku a YouTube.

Upozornil na problémy spojené s premiérem Andrejem Babišem. „Dokud je premiérem trestně stíhaný člověk, není vyhráno, buďme na pozoru,“ upozorňoval. Střet zájmů premiéra podle něj přesáhl únosnou mez.

„Je zde i neoprávněné sosání ze státního rozpočtu. Babišovým firmám putuje z našich kapes 150 milionů korun měsíčně,“ zdůraznil Roll.

„Je to horší než korupce, je to unesený stát. Babiš si ukradl stát pro sebe,“ burcoval předseda spolku.

Následně hovořil o zneužívání moci prezidentem Milošem Zemanem. „Vliv Miloše Zemana a lidí kolem něj je alarmující,“ zdůraznil s tím, že je třeba sledovat vývoj výstavby kanálu Dunaj–Odra–Labe a dostavbu Dukovan čínskými a ruskými podnikateli.

Varoval před možnou úřednickou vládou. „Nástup Zemanovy úřednické vlády s podporou komunistů jsou snad jen zvěsti. K něčemu takovému nesmí dojít!“ dodal.

Vyzdvihl důležitost veřejnoprávních médií jako jednoho z pilířů demokracie. „Bez svobodných médií nebudou svobodné volby,“ zdůraznil.

Poukázal na odvolání dozorčí komise Rady ČT. „Došlo k demonstraci síly nových radních, když si bez udání důvodu odvolali dozorčí komisi,“ doplnil Roll, že kvůli tomu se bude konat v úterý protest automobilů před budovou České televize na Kavčích horách.

„Autoritářská vláda pevné ruky selhává a boří se jako domeček z karet. Babiš odmítá odstoupení a přímou odpovědnost. S blížícími se volbami musíme napnout síly k nim, jsou poslední šancí na zvrácení trendu,“ uzavřel Roll.

Šlerka: Rada ČT zaúřadovala

Josef Šlerka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, přišel, aby „řekl něco k Radě ČT, která zaúřadovala“.

Odvolání dozorčí komise, servisního orgánu Rady ČT, je podle něj třeba zasadit do širšího kontextu. Veřejnoprávní média jsou podle něj klíčová pro fungování demokracie, zejména pak v současné situaci rozkladu důvěry.

„Rada ČT je voleným nástrojem občanů a jim je také odpovědná,“ připomněl. Připustil, že Česká televize a její práce nemá být nekriticky chráněna. „Orgány určené pro jejich dozor ale musejí učinit vše pro to, aby jejich rozhodnutí byla jasně vysvětlena veřejnosti,“ nabádá. Jinak se vytváří prostor pro spekulace o postranních motivech rozhodnutí.

„Rada ČT musí příště důkladně vysvětlovat své kroky,“ nabádal Šlerka. Její členové by měli více pracovat na důvěryhodnosti. Stejně tak by se měli zapojovat do další debaty o činnosti rady. Jinak se rada a její členové budou podílet na dalším rozkladu důvěry, a to v časech, kdy je to asi nejvíce nebezpečné.

Média jsou podle něj nezbytná proto, aby si lidé vybudovali „kolektivní imunitu“ vůči dezinformacím. Ale kritická média mohou být zašlapána do země. A tomu je třeba zabránit.

Proto Šlerka vytyčil tři hlavní principy:

Za prvé: Majitel nesmí média zneužívat pro své politické nebo obchodní zájmy. Pokud se nachází ve střetu zájmů, je třeba na něj neustále upozorňovat.

Za druhé: Politici nesmějí vykonávat tlak na veřejnoprávní média. Dnes je to formálně naplňováno, ale řada politiků prý přes Radu ČT prosazuje své zájmy.

Za třetí: Novináři nesmějí zneužívat důvěru čtenářů a čtenářek a manipulovat jimi.

Koronakrize podle Šlerky ukázala, že máme jen jednu zemi, ve které žijeme. A v ní musíme žít společně, ne vedle sebe. K tomu je třeba vybudovat ve společnosti důvěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…