Chvilkařka Filipová varuje: Pozor na komunisty! Srpen 1968 a chybějící omluva

21.08.2020 10:19

V noci z 20. na 21. srpna roku 1968 vtrhly do Československa okupační armády socialistických zemí v čele se sovětskými jednotkami. Jana Filipová, která nejednou ukázala, že se nebojí postavit i premiérovi Andreji Babišovi a hnala ho až k soudu, požádala své spoluobčany, aby si tuto děsivou noc připomínali a mysleli na to, odkud tanky přijely. A aby si dali pozor i na dnešní české komunisty.

Chvilkařka Filipová varuje: Pozor na komunisty! Srpen 1968 a chybějící omluva
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Jana Filipová.

21. srpna 1968 se Čechoslováci probudili v okupované zemi. V noci do země přijely tanky do té doby spřátelených zemí Varšavské smlouvy v čele se sovětskými jednotkami. Počátek okupace se neobešel také bez obětí na životech.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

„Věřím, že pamětníci na onu noc nikdy nezapomenou a my, co ji známe jen z vyprávění, si možná ani nedokážeme dost dobře představit, co bychom dělali, kdyby právě teď do klidu našich obýváků, naplněných línou pohodou letní noci, pronikl zvuk letadel a burácení tanků. Musel to být strašný pocit strachu a bezmoci,“ poznamenala Filipová.

Dáma je toho názoru, že bychom se neměli nechat ukolébat stávajícím klidem. Mohlo by jít také o klid před bouří. Varovným signálem podle ní je, že čeští komunisté ani 52 let od začátku okupace nechtějí věcí nazývat pravými jmény a odmítají okupaci nazvat okupací.

„Stále totiž mezi námi žijí lidé, kteří v souvislosti s událostmi 21. 8. 1968 nikdy nepoužili ono jasné slovo OKUPACE. Jsou to lidé, kteří jsou schopni relativizovat počty tehdejších obětí a mluvit o nich jako o obětech dopravních nehod. Lidé, kteří ve svém oficiálním prohlášení k 21. 8. nikde slovo okupace nemají,“ uvedla doslova Filipová.

Jana Filipobvá o srpnu 1968

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…