Chyb ubylo. EU by měla obnovit dotace ROP Severovýchod

20.09.2012 15:21

Evropské spolufinancování z Regionálního operačního programu Severovýchod by mělo být obnoveno. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při kontrole dvou projektů dotovaných z toho programu nedostatky nenašel, čímž se sníží takzvaná chybovost pod dvouprocentní hranici, která je mezní pro Evropskou komisi pro poskytování dotací. Novinářům to ve čtvrtek řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Chyb ubylo. EU by měla obnovit dotace ROP Severovýchod
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„ÚOHS neshledal žádné důvody, proč by měl vést správní řízení. Předpokládám, že úřad regionální rady požádá ministerstvo financí o snížení chybovosti za minulý rok a vzápětí dojde k obnovení financí,“ uvedl Martínek.

Antimonopolní úřad se zabýval veřejnou zakázkou u modernizace tramvajové trati v úseku Fügnerova-Mlýnská-Klicperova v Liberci a zakázkou na Vojenské muzeum v Králíkách. Podle auditního orgánu ministerstva financí příjemci dotací chybovali, ÚOHS to však nepotvrdil.

Zvláště malé město Králíky by bylo vracením části dotace citelně postiženo. „Měli jsme vrátit asi deset milionů korun. To je čtvrtina našich ročních daňových příjmů a to by pro nás bylo hodně špatné,“ řekla ČTK starostka Jana Ponocná.

V Liberci prověřoval antimonopolní úřad rekonstrukci tramvajové trati z Liberce do Vratislavic, kde měl podle auditorů ministerstva dopravní podnik pochybit tím, že zakázku rozdělil do dvou. Rekonstrukce se týkala úseku od Fügnerovy ulice přes Mlýnskou do Klicperovy a podniku hrozilo, že bude muset vrátit dotaci zhruba 80 milionů korun. „Jsme rádi, že ÚOHS rozhodl tak, jak rozhodl, kdyby musel dopravní podnik dotaci vracet, bylo by to pro něj za současné ekonomické situace likvidační,“ řekl dnes ČTK předseda představenstva Roman Šotola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…