Chybu udělala ČSSD v roce 2003 i Zeman se schůzkou v Lánech, vyčítal exposlanec Jičínský

12.03.2015 19:30

Bývalý poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD) zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Vyjadřoval se především k nadcházejícímu sjezdu sociální demokracie. Nijak zvlášť se mu nelíbí, že na sjezd nebude pozván prezident Miloš Zeman. Sjezdu by to prý mohlo dodat na významu, ale vedení zkrátka rozhodlo jinak. Hovořil také o Andreji Babišovi (ANO) a jeho síle ve vládě.

Chybu udělala ČSSD v roce 2003 i Zeman se schůzkou v Lánech, vyčítal exposlanec Jičínský
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Profesor Zdeněk Jičínský

Jičínský neustále trvá na tom, že by pro ČSSD bylo výhodnější, kdyby se v roce 2003 stal prezidentem Miloš Zeman a ne Václav Klaus. "Sociální demokraté tehdy udělali chybu, ale bohužel to nepřiznali. Já jsem ale také jak ČSSD, tak Miloši Zemanovi připomněl starou myšlenku Adama Michnika, který říkal, že je proti amnézii, ale je pro amnestii,“ pravil Jičínský.

Socialistické odpovědi na dnešní podobu kapitalismu

Z jeho úst také zaznělo, že prezident udělal politickou chybu, když přijal lánské pučisty na podzim 2013. Kořeny nepříliš slavného vítězství v ČSSD ale je třeba hledat dál v historii, a to v roce 2009, kdy Ústavní soud ČR zrušil předčasné volby, což přivedlo do Parlamentu Věci veřejné a dnes vedle ČSSD stojí jako nejsilnější strana ANO.

"Dnes sociální demokracie žádné ideové rozpory nemá. To, že se rozchází názory na dění na Ukrajinu, nepovažuji za názorový střet. Pokud jsem sledoval jednání poslaneckého klubu, tak premiér Sobotka se jako předseda vlády a jako premiér chová v této věci vyváženě,“ oceňuje Jičínský.

Je však také přesvědčen o tom, že by sociální demokracie měla najít socialistické odpovědi na dnešní podobu kapitalismu. Schází určitá vize, jak by se Evropa měla vyvíjet. To se ostatně projevuje i na určité krizi celé EU, protože stejnou vyprázdněností trpí i evropští lidovci.

Sobotka si vede dobře, snad to lidé ocení

Domnívá se také, že by pro tuto zemi bylo dobré, kdyby současný kabinet dovládl ve stejném složení až do konce svého volebního období. A to i navzdory tomu, že se celé Česko musí vyrovnávat s fenoménem Andreje Babiše, který je nový a neokoukaný. "Ale politicky silnější je Bohuslav Sobotka a zatím si podle mého soudu počíná velmi dobře. Chci doufat, že to občané ocení,“ doufá Jičínský.

Hnutí ANO považuje za politickou stranu, která sice nemá jasný program, ale patří napravo od středu. Vláda tvořená s levicovou ČSSD musí vést k zákonitému napětí, které se do jisté míry vyřešilo koaliční smlouvou. A dokud se partneři nedohodnou na její změně, měla by tato vláda vládnout podle dohody.

Za poměrně nešťastný považuje nápad hnutí ANO na klouzavý mandát, protože jsou s tím ústavně spojeny příliš velké problémy. "Nejsem proti úpravám Ústavy, ale musí být velmi promyšlené a obecné, bez ohledu na budoucí politické struktury."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…