Chystá se Nejvyšší rada soudnictví. V čele příprav soudce Baxa

23.10.2014 21:54

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) jmenovala předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu předsedou komise pro přípravu Nejvyšší rady soudnictví. Požádala ho také, aby jí do konce listopadu navrhl další členy nového poradního orgánu. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Jiří Hovorka. O zřízení Nejvyšší rady soudnictví usilují zástupci justice již řadu let.

Chystá se Nejvyšší rada soudnictví. V čele příprav soudce Baxa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

„Soudní moc u nás nemá, na rozdíl od většiny evropských států, jednu zastřešující instituci odpovídající jejímu významu, která by ji mohla relevantně zastupovat při jednáních s mocí výkonnou a zákonodárnou, “ uvedla v tiskové zprávě Válková. Nejvyšší rada soudnictví by podle ní měla do budoucna převzít část kompetencí ministerstva spravedlnosti.

„Soudnictví má být spravováno jinak, nemá být závislé na prioritách jednotlivých ministrů,“ uvedl k dlouhodobé snaze soudců o soudcovskou samosprávu v dubnu v České televizi Baxa. Politici se podle něj v tomto ohledu vymlouvají na to, že představitelé justice mají na podobu zamýšlené Nejvyšší soudcovské rady různé názory, ačkoliv je to jen zástupný problém.

Posílení prvků justiční samosprávy je součástí programového prohlášení vlády. „Nově definovaná soudní moc a její role v rámci rozdělení státních mocí má především zajistit co nejvyšší nezávislost, efektivnost a odpovědnost soudního rozhodování,ô sdělilo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…