Chystá se Rusko na válku s NATO? Putin odpověděl

05.09.2016 18:15

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je naprostý nesmysl, že by mělo Rusko představovat hrozbu Pobaltí či jeho sousedům. Moskva sice chce uznání a vliv, nechce ho však dosáhnout skrze strach a násilí.

Chystá se Rusko na válku s NATO? Putin odpověděl
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

„Všichni lidé se zdravým rozumem, kteří se zabývají reálnou politikou, chápou, že je naprostý nesmysl odvolávat se na hrozby z Ruska vůči – řekněme – Pobaltí,“ poznamenal Putin v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Cožpak se snad chystáme bojovat s NATO? Kolik lidí žije v členských zemích NATO? Asi 600 milionů, že? Ale v Rusku žije 146 milionů lidí,“ prohlásil a dodal, že snad nikoho nenapadlo, že by se pokusil dobýt svět pomocí jaderných zbraní.

Putin chce rozšiřovat ruský vliv, chce toho však dosáhnout mírovou formou. Má podle něj jít o „vliv ekonomický, humanitární, vliv související s rozvojem rovnoprávné spolupráce s našimi sousedy“.

Na otázku ohledně anexe Krymu a vpádu na východ Ukrajiny Putin odpověděl, že by na svých rozhodnutích nic neměnil. Naopak podotkl, že změny v jednání by mohli zkusit jeho partneři.

Uvedl, že to byli Rusové, kteří po rozpadu Sovětského svazu odtajnili svoje odposlechy amerického velvyslanectví v Moskvě, přičemž USA nikdy takový krok neučinily. Byli to také Rusové, kdo přestal jako první létat s bombardéry u hranic USA, zatímco protistrana pokračovala.

Posléze také řekl, že neví, jestli bude opět usilovat o prezidentské křeslo v roce 2018, ví však, jak by měl vypadat budoucí ruský prezident. Měl by být „poměrně mladý, ale vyzrálý“. Na otázky ohledně vládnutí jen dodal, že na to není žádný recept a že mu stačí zajímat se o svůj lid, jeho potřeby a nálady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…