Chystá se nový fond proti kuřákům. Stamiliony má spravovat známý úředník s pestrou minulostí

16.02.2015 17:23

Nový protikuřácký zákon má dát vzniknout i novému "protikuřáckému" fondu a na jeho vedení si prý brousí zuby současný protidrogový koordinátor a spoluautor protikuřáckého zákona Jindřich Vobořil. Státní fondy podobného typu však čelí již delší dobu kritice Nejvyššího kontrolního úřadu, a to zejména kvůli nepřehlednému financování. NKÚ dokonce doporučil snížení jejich počtu.

Chystá se nový fond proti kuřákům. Stamiliony má spravovat známý úředník s pestrou minulostí
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Protikuřácký fond bude hospodařit s poměrně pěknou částkou. Odhadem jde o 600 až 700 milionů korun, jak uvádí s poukazem na návrh protikuřáckého zákona týdeník Euro. Peníze přitom do fondu poputují automaticky jednoprocentní sazbou z celkové částky vybrané na spotřebních daní za tabákové výrobky, alkohol a z odvodu z hazardního průmyslu.

Co má Vobořil za sebou

Křeslo protidrogového koordinátora Vobořila se před půl rokem zakymácelo, když Česká televize odhalila, že Rada vlády pro protidrogovou politiku přidělila dotaci člověku, který měl léčit patologické hráčství, ale ve skutečnosti lobboval za hazard. Současně se totiž ukázalo, že příjemce dotace stojí před soudem za rozsáhlé podvody ve výši zhruba 85 milionů korun. "Pokud bychom měli danou informaci, tak by to pravděpodobně znamenalo větší zpochybnění a možná i nepodporu daného projektu,“ hájil se tehdy Vobořil.

Novináři pak dále vypátrali, že peníze určené na protidrogovou politiku dostala i čerstvě založená firma EDAD agentura, v níž figuroval někdejší Vobořilův obchodní partner a bývalý manažer jihomoravské ODS Pavel Zbožínek. V Česku navíc dotace čerpalo zejména sdružení Sananim, které je spojené s osobou bývalého primátora Prahy Pavla Béma. Na Moravě byla při rozdělování peněz na boj se závislostmi nejúspěšnější společnost Podané ruce, vedená Vobořilem.
Pokud Vobořil uspěje, získá velkou kontrolu nad fondem, jehož prostředky by byly vyčleněny mimo státní rozpočet.

Co dalšího nám dá "protikuřácký“ zákon

Týdeník Euro dále poukazuje na to, že působnost nového fondu se bude v mnoha oblastech překrývat s jednotlivými ministerstvy. Zákon také rozšiřuje kompetence národního protidrogového koordinátora a příslušné rady vlády. Podobné struktury mají vzniknout i na krajích a v obcích. Návrh zákona ovšem skýtá i zajímavé možnosti pro jednotlivé samosprávy. "Obec v samostatné působnosti může obecně závaznou vyhláškou dočasně nebo trvale zakázat kouření také na veřejně přístupném místě nebo veřejnosti přístupné akci,“ uvádí návrh, který má týdeník Euro k dispozici. Veřejně přístupné místo je poměrně volně definované a obec by si jej mohla definovat libovolně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…