Chystá se velký zvrat? USA, přestáváte být lídrem světa. Angelo, vezmi to ruky, žádají mnozí. Merkelová se spojí proti Trumpovi s Číňany

27.06.2017 9:07

Za pár dní v německém Hamburku proběhne setkání lídrů zemí G20. Server britského deníku The Guardian tvrdí, že při tomto setkání dojde k velkému střetu německé kancléřky Angely Merkelové a prezidenta USA Donalda Trumpa. Tvrdá srážka těchto politiků už je v podstatě nevyhnutelná, tvrdí server.

Chystá se velký zvrat? USA, přestáváte být lídrem světa. Angelo, vezmi to ruky, žádají mnozí. Merkelová se spojí proti Trumpovi s Číňany
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

V Hamburku za pár dní proběhne summit lídrů dvaceti zemí světa. Těchto dvacet zemí tvoří 85 procent světového HDP. Na akci se chystají také odpůrci globalizace, kteří chystají rozsáhlé protesty.

V Hamburku se tak sejdou i 45. prezident USA a německá kancléřka Angela Merkelová. Nejmocnější dáma EU prý hodlá na summitu hovořit o nutnosti prosazovat volný obchod a bojovat proti globálnímu oteplování, čí řízení globální migrace. To jsou otázky, kde Trump s Merkelovou zásadně nesouhlasí. Tvrdý střet mezi těmito politiky je proto v podstatě nevyhnutelný.

Trump se do většího střetu s Merkelovou a dalšími evropskými politiky dostal už na jednání zemí G7, kde účastníci jednání dospěli alespoň k tomu, že se vzájemně vyslechli. Tím ovšem míra vzájemného porozumění skončila. Merkelová po setkání prohlásila, že Evropa už se nemůže spoléhat na Spojené státy a musí vzít osud do svých rukou.

V Hamburku můžeme očekávat podobný střet, ovšem v mnohem větším měřítku, protože si své k tématu řeknou Čína a Indie. Pravděpodobně budou kritizovat Washington. Pokud by se ale Čína a Indie připojily ke Spojeným státům a odmítly by Pařížskou dohodu o ochraně klimatu z minulého roku, celá dohoda by se v podstatě rozpadla.

Merkelová ale bude muset řešit ještě větší problém. Vzhledem k demografickým trendům je stále jasnější, že sucho požene do Evropy stále více Afričanů. Podle deníku The Guardian může jít až o 100 milionů Afričanů, kteří vyrazí do Evropy kvůli suchu nebo chudobě. Ať už to bude z jakéhokoli důvodu, Evropa není na tak velikou masu lidí připravena.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Merkelová se sice zdráhá pasovat se do role lídra liberálního světa, ale faktem je, že takto Merkelovou vidí celá řada lidí, a to především těch levicově smýšlejících.

Trump navíc plánuje udělat gesto, kterým vyšle EU jasný vzkaz. Chce se setkat přednostně s polskými politiky, s těmi politiky, kteří teď v EU platí za „zlé hochy“.

Také Kanada už vyslala jasný signál. Kanadská ministryně zahraničí prohlásila, že Spojené státy se svým jednáním samy připravují o pozici světového lídra a Kanada na to musí reagovat. Vyjádření v podobném duchu přišla také z Austrálie a z Argentiny.

Není bez zajímavosti, že na setkání lídrů G20 se vůbec poprvé setkají Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…