Chytat migranty, zavírat do táborů v Africe, zpražil vítače ministr zahraničí Rakouska

19.07.2017 12:52

Rakouský ministr zahraničí a volební lídr rakouských lidovců Sebastian Kurz prohlásil, že po uzavření balkánské uprchlické trasy je třeba uzavřít i trasu přes Středozemní moře do Itálie. Server německého deníku Die Welt popisuje, jak by toho chtěl rakouský šéf diplomacie dosáhnout.

Chytat migranty, zavírat do táborů v Africe, zpražil vítače ministr zahraničí Rakouska
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Poté, co Makedonie odmítla pouštět na své území uprchlíky putující do Evropy přes Řecko, příval uprchlíků zeslábl. Svou roli nepochybně hrálo také uzavření dohody mezi EU a Tureckem. Podobných dohod chce teď Kurz dosáhnout např. se severoafrickým Tuniskem.

Představuje si to tak, že lidé, kteří touží po cestě do Evropy, skončí v záchytných táborech na severu Afriky a z těch se dostanou jen uprchlíci, kteří projdou příslušnými procedurami Evropské unie. Tím by se mělo zajistit, že se do EU nedostanou lidé, kteří dokážou zaplatit dost peněz pašerákům, ale ti, kteří pomoc opravdu potřebují, neboť jsou ve svých zemích pronásledováni.

Celý článek v němčině naleznete ZDE.

Tím by se měla migrantům uzavřít i středomořská cesta do EU a lidé ve Středozemním moři už nebudou umírat. Tunisko či Egypt projevují vůči návrhu velkou skepsi. Sebastian Kurz přesto věří, že se tento plán nakonec podaří prosadit. „Mnozí, kteří mě ještě před rokem kritizovali, dnes na tuto myšlenku přistupují,“ uvedl k tomu Kurz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…