Cibulka opět řádil v předvolební debatě: Ruští fízlové ve studiu, zrůda Putin...

19.05.2014 18:27

Ruští fízlové nebo referendum o přijetí eura. O těchto tématech mluvili hosté v předvolebním speciálu Dvaceti minut Radiožurnálu. Diskutovat přišli Karel Kasal z Občanské konzervativní strany, Milena Vicenová z Liberálně ekologické strany, Pavel Svoboda z KDU-ČSL, Petr Hannig za Stranu zdravého rozumu, Petr Cibulka ze strany Volte Pravý Blok www.cibulka.net, Kateřina Konečná za KSČM, Jan Zahradil z ODS, Radka Poláková z Klubu angažovaných nestraníků a Tomáš Tožička z České pirátské strany.

Cibulka opět řádil v předvolební debatě: Ruští fízlové ve studiu, zrůda Putin...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Petr Cibulka v pořadu Politické spektrum

Hosté na první otázku, kdo by byl vhodným kandidátem, odpovídali nejčastěji tím, že poukazovali na svou jazykovou vybavenost. Kasal na úvod demonstroval svou angličtinu, kterou ovládá jako rodilý mluvčí.

Cibulka: Na rozdíl od ostatních nejsem ruský fízl

Výrazným hlasem byl Petr Cibulka: „Já na rozdíl od všech kandidujících nejsem ruský fízl. Nepracuji ani pro KGB, ani pro GRU. Každý posluchač a divák si může zjistit, kdo z přítomných nefízluje pro Rusko. Ten seznam bude krátký.“

Jan Zahradil poukázal na svou znalost Evropského parlamentu, ve kterém se už dlouho pohybuje. Zástupkyně komunistické strany Konečná rovněž poukázala na své zkušenosti se zahraniční politikou v poslaneckých výborech.

Referendum je nástroj pro lokální úroveň, míní Vicenová

Poté hosté začali debatovat o užitečnosti referenda. Vicenová z Liberálně ekologické strany připomněla, že občané neměli možnost hlasovat ani o rozdělení Československa. „Referendum je dobrý nástroj k rozhodování na lokální úrovni,“ tvrdí a dodává: „Často na národní úrovni bývá otázka položena nejednoznačně. Občané pak často hlasují proti vládě nebo proti jinému názoru.“

Jasným zastáncem referenda byl Petr Cibulka. „Jsem zásadně pro referenda, a to vždy ke každé celoevropské otázce i k celonárodní otázce tak, jak to 700 let funguje ve Švýcarsku. Zaplaťpánbůh, že Švýcarsko není členem EU, protože bolševici z EU by z něj udělali Sovětský svaz,“ tvrdí.

Neexistují otázky, o kterých by lidé nemohli rozhodovat, tvrdí zástupce pirátů

Lidovci podle Pavla Svobody referendum k přijetí společné evropské měny nepodporují. „Přijetí eura musí být posouzeno odborníky, ekonomy, kteří posoudí, kolik ztratíme přijetím eura. Neustále se mění celý svět kolem nás,“ prohlásil.

Referendum je ovšem zásadní pro Českou pirátskou stranu. „Nemyslím si, že jsou nějaké otázky, o kterých by lidé nemohli rozhodovat, protože tomu nerozumí. Pokud bychom to přijali, tak nemůže fungovat ani demokracie,“ upozornil Pavel Tožička.

Putin je při chuti a spoléhá na veřejné mínění

Debata se následně stočila na řešení konfliktu na Ukrajině. Moderátor Jan Pokorný se svých hostů ptal, jak je možné čelit ruské hrozbě.

Podle Kateřiny Konečné je potřeba zasednout za jednací stůl. Zahradil se obává rozšiřujícího se vlivu Ruska.

„Já si myslím, že Rusko usiluje o rozšíření svojí sféry vlivu zpět na Západ. Sankce mají symbolický charakter, ale já je nevylučuji. Jsou jakýmsi vztyčeným prstem, že některé věci se nedělají. Nemyslím si, že by sankce nějak rozkývaly režim v Rusku. Ale pan Putin je při chuti a spoléhá na podporu veřejného mínění,“ prohlásil Zahradil.

Ukrajina se měla stát Putinovým Waterloo. Místo toho to bylo jeho vítězství

Po této otázce se velice rozpovídal Petr Cibulka. „Hitler rovná se Putin. Tím, že Západ ustupoval Hitlerovi, koledoval si o druhou světovou válku. Teď Západ ustupuje zrůdě Putinovi. Ukrajina měla být Waterloo pro Putina, ale bylo to jeho vítězství. Banda ruských fízlů v Bruselu a NATO dělala vše pro to, aby se Ukrajina nedostala do EU nebo do NATO,“ vysvětlil.

Nikdy jsem nebyl ve tvých seznamech, odmítl Hannig nařčení Cibulky z fízlovství

Cibulka se zamyslel nad tím, jak by dopadl ruský vpád na Krym, pokud by měli všichni Ukrajinci povinný vojenský výcvik, jako je tomu ve Švýcarsku. „Každý dospělý muž absolvuje několikatýdenní vojenský výcvik a pak odejde do civilu s kompletním vybavením. Kdyby tomu tak na Ukrajině bylo, dopadla by ruská invaze na Ukrajinu jinak,“ prohlásil v diskusi na ČRo.

Petr Hannig upozornil, že Rusko na Ukrajině reagovalo na jednání Evropské unie. Navrhuje proto diplomatické řešení situace. „A to jsem nikdy nebyl v tvých seznamech,“ vzkázal směrem k Petru Cibulkovi, který opakoval slova o ruských fízlech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…