Cienciala a Mládek v Mostě hovořili o prolomení těžebních limitů. Ve hře jsou tyto varianty

14.01.2015 16:44

Je jasné, že se bez skrupulí prolomí limity těžby uhlí u dolu Bílina, který spadá pod Severočeské doly. Nad mosteckým lomem Československé armády, kde s pokračováním těžby souvisí likvidace lidských sídel, stále visí otazník. Ale možná už ne dlouho. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek včera v Mostě připomenul podporu záměru prolomení limitů těžby s malým "p". Chce rozhodnout vleklou nejistotu letos. Nemá se přitom zapomínat na chudší vrstvu ze sídlišť.

Cienciala a Mládek v Mostě hovořili o prolomení těžebních limitů. Ve hře jsou tyto varianty
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciała a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) jednal dnes nejprve na Chomutovsku se zástupci Severočeských dolů. Ty spravují Doly Bílina. "Zdá se, že v tomto případě, kdy se záležitost připravuje systematicky s dotčenými obcemi, nic nebrání posunutí limitů. Nedojde ke zbourání lidských sídel. Zde je zásadní výnos, kterým je práce pro další generaci zhruba v letech 2030–2055,“ shrnul ministr Mládek za přikyvování přítomných starostů. "Do vývoje firmy to vnáší neskutečnou jistotu. A práci na dalších pětadvacet let,“ potvrdil jeho slova nový generální ředitel Severočeských dolů Ivo Pěgřímek, bývalý šéf báňského úřadu.

Těžaři nevyloučili možnost částečného posunutí limitů

Na tiskové konferenci, která se konala v Mostě, ale přišly na přetřes zejména limity těžby hnědého uhlí, které se týkají lomu Československé armády. Ve věci už dlouhá léta není jasno a obyvatelé Horního Jiřetína a Černic žijí v nejistotě, zda se jejich domovy přesouvat budou, či nikoli. "Limity jsou věc přezrálá,“ řekl mimo jiné ministr a dodal: "Politiku je možné chápat z různých úhlů. Já ji chápu jako slaďování zájmu, za což bych byl rád.“

Jednou z kompromisních možností je prolomení s malým "p“, tedy posun limitů bez likvidace Horního Jiřetína. "Podle mě je tato varianta politicky více průchodná než prolomení limitů a přestěhování obcí. Ale je důležité vědět, zda dává smysl i ekonomicky,“ okomentoval ministr Mládek. Takovou možnost těžební společnost nevyloučila. "Na těžbu jsme připraveni. Důležité je, aby rozhodnutí padlo včas, ideálně v tomto roce,“ reagovala na dotaz o malém prolomení Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí společnosti Severní energetická, která těžební lokalitu spravuje.

Podle Mládka bude důležité udělat propočet úplného i částečného prolomení limitů pro pokračování těžby na lomu ČSA. Podle těchto čísel pak prý budeme mít úplně jiné informace a bude možné dát na stůl všechny argumenty. Těžaři podle jeho slov slíbili předložit své propočty.

"Město Most nemá problém s korekcí limitů na Dolech Bílina, tam je to skutečně snazší. Pro nás je problém, pokud by se zde těžba ukončila, bude to mít důsledky na nezaměstnanost v regionu – jde o tisíce horníků, k tomu navázané profese a pokles kupní síly,“ vyjádřil se k tématu mostecký primátor Jan Paparega.

Referendum pouze tehdy, půjde-li o likvidaci obcí

Ministr dle svých slov hodlá diskutovat se všemi, s představiteli obcí Horní Jiřetín, Litvínov, s odboráři, zaměstnavateli i se zelenými. Ve čtvrtek se setká s hejtmanem kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) a chce znát názor i všech krajských zastupitelů. "Vidím větší roli, než jakou má kraj vymezenu. Zajištěny jsou kompenzace těm, jichž se dotkne těžba. Na to se pamatuje. Souvisí s tím i novela horního zákona, která počítá se zvýšením poplatků za vydobytý nerost,“ zmínil nedávnou novinku, která by měla začít platit už letos.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz potvrdil, že s hejtmanem bude jednat i o možnosti krajského referenda, jehož je zastáncem. "Má to ovšem smysl pouze v případě varianty plného prolomení spolu se zbouráním dotčených obcí,“ upřesnil.

Vize, která zřejmě padla, je dříve zmiňovaná alternativa, že by do těžební společnosti vstoupil stát, tento společný podnik je očividně pasé. "Je to nápad z doby Rusnokovy vlády, kdy jsme hledali politicky průchodné varianty. Ale období Rusnokovy vlády rychle skončilo,“ zareagoval na dotaz vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciała.

Čím budete topit? Uhlí je až na druhém místě

Podle ministra Mládka vedle dopadů v zaměstnanosti a dopadů sociálních v případě vystěhování dvou obcí na Mostecku zaznívá jeden aspekt méně, než je zdrávo. "Do budoucna je potřeba zajistit, aby čtyři miliony lidí, kteří jsou u nás závislí na centrálním zásobování teplem vyráběným z uhlí, měly teplo. Všechny jiné alternativy jsou dražší. A jak víme, jde spíše o sídliště, tedy lidi s malými příjmy,“ uvedl.

Právě limity těžby jsou jedním ze dvou bodů, vedle otázky výběru reaktorů do jaderných elektráren, kvůli nimž 22. prosince vláda přerušila jednání o aktualizaci Státní energetické koncepce. "Část kolegů měla pocit, že než se materiál schválí, chtějí vidět určité konkretizace v těchto dvou tématech,“ připomněl ministr. Tripartita by se měla věcí zabývat 2. února, vláda pak znovu v březnu. "Pro pana premiéra bude důležité jednání tripartity – kromě případu minimální mzdy, kdy došlo k politické výměnné dohodě, vše vždy prošlo tak, jak bylo projednáno v tripartitě,“ zmínil ministr.

Státní energetická koncepce podle něj není rozhodně pouhým slohovým cvičením. "Důležité není jen to, co v ní bude, ale i co v ní nebude – nebude se opakovat šílenství obnovitelných zdrojů. To je ponaučení z krizového vývoje předešlých let. A také, že se nebude teplo vyrábět z elektřiny a plynu,“ doplnil s tím, že energetika českého státu by tak měla být postavena na jádru a uhlí. "Za prvé na jádru a uhlí na druhém místě, protože to je omezeno výtěžností rokem zhruba 2060. Pro změnu uranu je dostatečně, dokonce i v naší zemi. Ve světě sice existují povrchové doly, u nás by nebyla problémem hlubinná těžba jako u uhlí,“ popsal Jan Mládek.

Ministr si ze severních Čech odvezl i úsměvnou zkušenost. Překvapilo jej místo, kde se setkal s novináři. "Aby byla tisková konference v předsálí obřadní síně, to se mi ještě nestalo,“ kroutil hlavou pobaveně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…