Cigáni jsou to! Jiří Čunek o Romech řekl, co si málokdo dovolí. Došlo i na server Romea

01.11.2018 10:24

V bonusových videích serveru XTV se Jiří Čunek rozhovořil o Romech. „Já kdybych neměl kde bydlet, tak bych rád bydlel i v kontejneru, protože bydlení v kontejneru není nic zvláštního,“ řekl hejtman. Problém je prý, když komunita žije pospolu a nepracuje. Proti výrokům Miloše Zemana se neohrazuje. Teď se prý akorát musí říkat: „Všichni takoví nejsou.“

Cigáni jsou to! Jiří Čunek o Romech řekl, co si málokdo dovolí. Došlo i na server Romea
Foto: screen: XTv.cz
Popisek: Jiří Čunek v pořadu Luboše Xavera Veselého.

Veselý na Čunka vytáhl článek ze serveru Romea.cz, kde se psalo, že podle Čunka Romové znají jen svá práva, nikdy nebyli zvyklí pracovat a nejsou diskriminováni. Romy měl Jiří Čunek označovat jako cikány. „Vsetín je i jedním z měst, které pracuje s agenturou pro sociální začleňování,“ citoval dále Xaver Veselý. Pak se Čunka zeptal, zda by to podepsal, nebo zda ho to mrzí, že toto zaznělo. „Mě to nemrzí, že to zaznělo. Určitě je to v nějakém kontextu a faktem je, že z velké části to, historicky a bohužel i dodnes, pravdou je, jenom my teď musíme dodávat, že všichni takoví nejsou, pochopitelně. Ale ono to je tak, já jsem si všiml, že Romové anebo cigáni...“ řekl Čunek, načež ho Veselý přerušil a zeptal se, proč je nazývá cigány. Čunek odvětil, že se tak nazývají sami mezi sebou a že název Romové nepřijali.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí

„Ať už se jim říká jakkoliv, tak znám opravdu mnoho rodin v našem městě, ne že bychom se navštěvovali, ale vlastně nikdo o nich neví, nikdo vlastně o nich neví, že jsou Romové,“ řekl senátor a dodal: „Oni normálně žijí, chodí do práce.“ Pak ještě pokračoval: „Problém je v tom, když ta komunita žije spolu a právě většina té komunity do té práce třeba nechodí nebo hodně provozují ve středu města odlišný způsob života, to znamená dlouho do noci se baví, hlučně, protože nemusí ráno nemusí vstávat,“ vyjadřoval se kulantně senátor. O problému ve Vsetíně pak řekl Veselý, že ho Čunek vyřešil, ale senátor mu oponoval, že to je příliš optimistické tvrzení a že ho jen hodně utlumil.

Čunek se vyjádřil i k Zemanovým výrokům o Romech. Výroky mu nevyčítá. Přesná čísla prý nemá, ale uvedl, že procento nepracujích je rozhodně větší než 50 %. „Ale na druhou stranu, já jsem přesvědčen, a my jsme to dokázali, že když jsme jim stanovili určitá pravidla, tak když se tam teď jedete podívat, tak ty domky tam stojí 12 let a nic zvláštního se s nimi nedělalo, žádné velké opravy; a oni se chovají zcela standardně a normálně,“ uvedl dále hejtman Čunek. „Vy byste chtěl žít v kontejneru?“ kontroval mu Veselý. „Já kdybych neměl kde bydlet, tak bych rád bydlel i v kontejneru, protože bydlení v kontejneru není nic zvláštního,“ vypořádal se s otázkou senátor. A dodal, že děti u nich mají školku z kontejnerů a nikomu, ani jemu, to nevadí. „My kdybychom vynaložili ty finanční prostředky na to, abychom je zaměstnali, a upravili zákony, aby nikdo, opravdu nikdo, nemohl zneužívat dávky, tak jsem přesvědčen, že by i oni byli jiní,“ zakončil svou úvahu senátor a hejtman Jiří Čunek.

Celý pořad ZDE

V jiné části rozhovoru se Jiří Čunek vyjadřoval o medvědovi, který dělá v kraji potíže. „Medvěd stále utíká. Je to zvláštní kus, nechová se normálně jako normální medvěd. Zabíjí zvířata, ovce, a nežere je. Přesunuje se velmi rychle. Na člověka přímo nezaútočil, prohnal jen jednoho dřevorubce, ale tam se to spíš popisuje jako vzájemné uleknutí. V jednom případě se dobýval do objektu, kde spal člověk,“ poznamenal Čunek. „Jsem pro odstřel, protože všichni odborníci, kteří se chovem medvědů zabývají, říkají, že to není normální kus,“ dodal senátor.

A promluvil i o případném předsednictví KDU-ČSL: „Jasně se vyjadřuji k tomu, že nyní honím medvěda a tyto věci neřeším. Co se týče tohoto, vyjádřím se v únoru. V tuto chvíli o tom nepřemýšlím. Sice vypadám jako pomalejší, ale nepotřebuji na toto rozhodnutí čtyři měsíce.“

Také promluvil o tématice homosexuálního manželství: „Rodič nikdy nesmí zatratit své dítě. Ale určitě, kdyby za mnou mé dítě přišlo, že je homosexuální, řekl bych, že je to obrovská potíž. Je to špatná cesta. V případě, že by byla moje dcera s přítelkyní, nemohla by se rozvinout do mateřství. Nejsou to vztahy, které rozvíjí naši společnost. My vymíráme a tyto vztahy to vymírání podporují. Měli bychom respektovat jejich soukromí a neupřednostňovat na veřejnosti,“ řekl Čunek a dodal: „Není to věc normality, je to problém, s nímž se má jedinec vyrovnat. Společnost je nemá trestat, ale nemá je stavět ani na piedestal. Nechť tito lidé uchovají svoji sexualitu ve svém soukromí,“ řekl dále Čunek. „My máme razit to, co tuto společnost posune dál a zachová ji zároveň. Upřednostňovány musí být ženy a matky... A my neustále ztrácíme čas tím, že se zabýváme věcmi, které této pozornosti nejsou hodny,“ zakončil téma hejtman Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…